Na hlavný obsah

Najvyšší správny súd by mohol začať pracovať od augusta

Problémom môžu byť chýbajúci prísediaci v senátoch.

Najvyšší správny súd by mohol začať pracovať od augusta
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Novozriadený Najvyšší správny súd (NSS) SR zatiaľ funguje len na papieri. Sudcovia by sa svojej agendy mohli chopiť podľa plánu – od 1. augusta. Súd už má svojho predsedu a napriek prvotným peripetiám už aj dostatočný počet sudcov. Problém môže nastať pri disciplinárnych senátoch.

Na Najvyššom správnom súde má rozhodovať 30 sudcov. Prejednávať budú najmä spory občanov so štátom, napríklad aj volebné sťažnosti.

Súdna rada po troch výberových kolách vybrala 22 sudcov. „Je to výsledok, ktorý je lepší ako sme predpokladali. Tých sedem senátov je skutočne postačujúcich,“ uviedol predseda Súdnej rady SR Ján Mazák.

Na sudcov od augusta prechádza agenda správneho kolégia Najvyššieho súdu, teda približne 2 000 spisov. Riešiť budú aj disciplinárne konania proti sudcom, prokurátorom, exekútorom a notárom. Doteraz disciplinárne konania patrili pod súdnu radu.

Disciplinárny senát bude zložený z troch sudcov správneho súdu a dvoch prísediacich. Tých majú navrhnúť – Rada prokurátorov, komora exekútorov, Notárska komora a Súdna rada. Ak to do augusta inštitúcie nestihnú, prísediacich nominuje ministerka spravodlivosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko