Na hlavný obsah

Najvyšší súd zrušil rozsudok prvostupňového súdu v prípade vraždy Kuciaka

Vrátil ho do rúk špecializovaného súdu.

Najvyšší súd zrušil rozsudok prvostupňového súdu v prípade vraždy Kuciaka
Marian Kočner po príchode na verejné zasadnutie na Najvyšší súd SR v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Foto: TASR

Najvyšší súd SR v utorok (15. 6.) zrušil rozsudok prvostupňového Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) zo septembra 2020 v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Celú vec vrátil na opätovné dokazovanie.

Najvyšší súd zrušil pôvodný trest pre expolicajta Tomáša Szabóa, nahradil ho však rovnakým. Trest odňatia slobody na 25 rokov si odpyká v ústave na výkon trestu s najprísnejším stupňom stráženia. Szabó je vinný z vraždy podnikateľa Petra Molnára aj z vrážd Kuciaka a Kušnírovej, prokuratúra pre neho žiadala trest odňatia slobody na doživotie.

Prípad sa vráti tomu istému senátu

Pokiaľ ide o Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú, Najvyšší súd zrušil ich oslobodzujúcí rozsudok a vrátil celú vec na ŠTS. Nevyhovel ale požiadavke prokuratúry, aby sa prípad odňal senátu pod vedením Ruženy Sabovej, o prípade tak budú rozhodovať opäť tí istí sudcovia.

Predseda senátu sudca Peter Paluda prečítal rozsudok a skonštatoval niekoľko pochybení špecializovaného súdu. „Súd prvého stupňa rozhodol predčasne a náležite nezaistil skutkový stav a nevysporiadal sa so všetkými okolnosťami dôležitými pre rozhodnutie. Rozhodnutie náležite a včas nezdôvodnil,“ uviedol s tým, že v oslobodzujúcej časti rozsudku chýbala vnútorná logika.

Súd v Pezinku podľa Paludu nezohľadnil niektoré dôkazy, respektíve neposudzoval ich vo vzájomných súvislostiach s ďalšími dôkazmi. Na toto už skôr upozorňovali aj zástupcovia rodín Kuciaka a Kušnírovej.

„Rešpektujeme všetky výroky ohľadne tohto rozhodnutia. Je predčasné k tomu čokoľvek povedať, pretože Najvyšší súd avizoval, že všetko podrobne zdôvodní a uvedie v písomnom vyhotovení,“ dodal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek, ktorý prípad dozoroval. Na ŠTS sa teraz vykonajú aj ďalšie dôkazy a až po ich vykonaní a vyhodnotení bude možné dôjsť k ďalšiemu záveru.

„Je to určite zadosťučinenie, že predsa spravodlivosť existuje. Už som tomu prestával veriť,“ vyjadril sa po rozhodnutí Najvyššieho súdu otec zavraždeného novinára Jozef Kuciak.

Obhajoba bude argumentovať rovnako

V opätovnom konaní pred Špecializovaným trestným súdom obhajoba argumentovať rovnako, teda v prospech neviny. Povedal to obhajca obžalovaného Kočnera Marek Para.

„Počkáme ešte na rozsah dokazovania, ktoré súd určil,“ povedal Para. Pokiaľ ide o komunikáciu z Threemy a jej interpretáciu, podľa Paru vyznieva v prospech jeho klienta. „Zároveň sa chystáme na súd do Luxemburgu,“ dodal. V Luxemburgu sídli Súdny dvor Európskej únie, na ktorý sa môže Kočner odvolať, keď bude rozsudok právoplatný.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko