Na hlavný obsah

NAKA opäť zasahovala, zadržala podpredsedu MH Manažment Holáka

Ide aj o machinácie pri verejnom obstarávaní.

NAKA opäť zasahovala, zadržala podpredsedu MH Manažment Holáka
Na archívnej snímke Andrej Holák. Foto: TASR

Národná kriminálna agentúra (NAKA) vo štvrtok (16. 6.) zadržala viacero ľudí v súvislosti s kauzou Mýtnik II. Podľa medializovaných informácií mal v putách skončiť podpredseda predstavenstva spoločnosti MH Manažment Andrej Holák.

Holák v minulosti pracoval na Úrade verejného obstarávania. Policajná razia súvisí s obstarávaním IT systému pre Finančnú správu SR, na čele ktorej v minulosti pôsobil už obvinený František Imrecze.

„Vyšetrovateľ už obvinil šesť osôb z trestných činov legalizácie príjmu z trestnej činnosti, ale aj z korupcie a machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. Zadržali sme dve osoby,“ informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Bývalý štátny tajomník

Do roku 2013 Holák pôsobil v strane Smer-SD, za ktorú zastával aj funkciu štátneho tajomníka ministerstva dopravy za čias Jána Počiatka vo vedení rezortu. Práve Holák má byť vraj autorom listu, ktorým Imrecze zdôvodňoval údajnú zákonnosť uzavretia miliónových zmlúv na IT zákazky pre firmu obvineného podnikateľa Michala Suchobu. Profitovať z nich mal aj oligarcha Jozef Brhel.

Zadržaný Holák pôsobí od roku 2018 v spoločnosti MH Manažment, ktorá spadá pod ministerstvo hospodárstva. Súčasný šéf rezortu Richard Sulík (SaS) vylúčil, že by išlo o nekalé praktiky v súvislosti s manažmentom.

„Dôvody, pre ktoré ho (Holáka) dnes zadržali sa týkajú jeho minulých aktivít, ale čo je dôležité nesúvisí to s MH Manažmentom odkedy nastúpil Ľuboš Lopatka do funkcie. Toto je pre mňa kľúčové. Pokiaľ to bude potrebné, budeme plne súčinní s NAKA,“ uviedol Sulík pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini reagoval, že podrobnosti nepozná a informácie má iba z médií. Dôležité bude podľa neho, ako bude polícia postupovať ďalej a či ho budú držať vo väzbe, alebo vyšetrovať na slobode.

OĽANO vyzýva Sulíka, aby Holáka odvolal

Hnutie OĽANO v reakcii na zásah NAKA uviedlo, že na podozrenia z korupcie pri Holákovi upriamil pozornosť už vlani v lete vtedajší premiér a líder hnutia Igor Matovič. Sulíka vtedy vyzýval, aby ho odvolal z funkcie.

„Je pre nás nepochopiteľné, prečo Richard Sulík nominuje do mimoriadne dôležitých funkcií v štátnych firmách ľudí z čias vlády Fica a Pellegriniho, o ktorých bolo všeobecne známe, že svoje postavenie zneužívajú,“ vyhlásil predseda hospodárskeho výboru a poslanec hnutia OĽANO Peter Kremský.

„Andrej Holák bol dlhé roky známy ako papaláš, sivá eminencia Smeru. Bol členom komisie, ktorá kedysi rozhodovala o mýtnom tendri, bol štátnym tajomníkom Jána Počiatka a podpredsedom Úradu pre verejné obstarávanie, ktorý kryl obrovskú korupciu,“ povedal.

„Ukázalo sa, že toxický človek ostane toxickým človekom, aj keby tisíckrát obrátil kabát,“ dodal Kremský s výzvou ministrovi Sulíkovi na okamžité odvolanie Holáka z jeho funkcie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko