Na hlavný obsah

NAKA zadržala šéfa inšpekcie Szabóa

Do úradu ho vymenovala ešte Saková.

NAKA zadržala šéfa inšpekcie Szabóa
Na snímke Adrián Szabó. Foto: TASR

Národná kriminálna agentúra (NAKA) vo štvrtok (3. 6.) zadržala šéfa Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) Adriána Szabóa. Ako prvá o tom informovala Pluska. Obvinili ho z korupcie a zneužitia právomocí verejného činiteľa.

Dôvodom jeho zadržania je vraj prijatie televízorov od Bernarda Slobodníka. Szabó sa zúčastnil aj na utajovanom stretnutí najvyšších predstaviteľov štátu v Slovenskej informačnej službe (SIS).

„Úrad špeciálnej prokuratúry môže potvrdiť, že bol zadržaný riaditeľ Úradu inšpekčnej služby, a to v súvislosti s jeho obvinením pre trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa a korupčnú trestnú činnosť. Tá mala spočívať v prijatí spotrebnej elektroniky a finančnej hotovosti, minimálne vo výške 20 000 eur. Bola zadržaná len jedna osoba, v danej veci sú však obvinené celkovo tri osoby,“ uviedol hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan.

RTVS sa podarilo zistiť, že okrem Szabóa sú v danej veci obvinení aj ďalší dvaja bývalí policajti – Bernard Slobodník a Marián Kučerka. Práve Slobodník mal vraj podplatiť Szabóa za účelom prehliadania jeho prešľapov zo strany inšpekcie, zaznelo v Rádiožurnáli na Rádiu Slovensku.

O odvolaní musí rozhodnúť vláda

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) sa vyjadril, že menovanie či odvolávanie z funkcie riaditeľa ÚIS je plne v kompetencii vlády a neprislúcha mu komentovať prácu orgánov činných v trestnom konaní.

„Ak špeciálny prokurátor potvrdí informácie, ktoré budú závažného charakteru, spracujem a predložím vláde návrh na odvolanie riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Adriána Szabóa. V prípade, že sa s návrhom stotožní, postúpi ho výboru pre obranu a bezpečnosť na posúdenie. Ak návrh prejde výborom, ktorý odporučí jeho odvolanie aspoň trojpätinovou väčšinou hlasov všetkých členov výboru, vláda riaditeľa Úradu inšpekčnej služby z funkcie odvolá,“ dodal minister.

Szabóa do úradu vymenovala bývalá ministerka vnútra Denisa Saková (vtedy Smer-SD) v apríli 2019. Je dlhoročný policajt, bol vyšetrovateľom na Úrade boja proti organizovanej kriminalite aj Úrade boja proti korupcii.

Exministerka situáciu komentovala na sociálnej sieti. „Na základe medializovaných informácií bola správa SIS posunutá na ďalšie šetrenie Úradu inšpekčnej služby. Po krátkom čase od kontroverzného stretnutia v priestoroch SIS zadrží NAKA šéfa Úradu inšpekčnej služby. Je to náhoda, alebo niekomu prekáža možné vyšetrovanie?“ uviedla Saková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko