Na hlavný obsah

Násilie na deťoch vo vojnou zmietaných krajinách v roku 2020 prudko vzrástlo

Medzi najnebezpečnejšími sú aj Sýria či Somálsko.

Násilie na deťoch vo vojnou zmietaných krajinách v roku 2020 prudko vzrástlo
Ilustračná snímka. Foto: SITA/AP

Násilie páchané na deťoch vo vojnou sužovaných krajinách v roku 2020 prudko vzrástlo, vyplýva to zo správy Organizácie Spojených národov (OSN) zverejnenej v pondelok (21. 6.), informovala agentúra AFP.

Počet únosov detí sa podľa správy zvýšil o 90 percent, zatiaľ čo počet prípadov znásilnenia a sexuálneho násilia sa zvýšil o 70 percent v porovnaní s rokom 2019. Správa tiež uvádza, že pre pandémiu koronavírusu sú deti ohrozenejšie únosmi alebo zneužívaním vo zvýšenej miere.

„Celkový počet počet prípadov zneužitia je alarmujúco vysoký, a to 26 425,“ uviedla osobitná zastupiteľka OSN pre deti a ozbrojené konflikty Virginia Gambová, podľa ktorej „vojna dospelých obrala o detstvo milióny chlapcov a dievčat“.

Podľa správy boli pre deti v roku 2020 najnebezpečnejšie štyri krajiny, a to Afganistan, Sýria, Jemen a Somálsko.

Mnoho organizácií na ochranu ľudských práv však kritizovalo generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa za to, že do správy nezahrnuli aj Izrael a Saudskú Arábiu. Podľa Joea Beckera z organizácie Human Rights Watch je to znak toho, že niektorým krajinám zapleteným do vojny sa môže „prepiecť zabíjanie detí“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet