Na hlavný obsah

NCZI začalo vydávať digitálne covidové pasy, dostupné sú v aplikácii prvej poisťovne

Preukaz bude uznávaný v celej EÚ.

NCZI začalo vydávať digitálne covidové pasy, dostupné sú v aplikácii prvej poisťovne
Na snímke registrácia objednaných ľudí na očkovanie vakcínou proti ochoreniu Covid-19 v priestoroch Veľkokapacitného očkovacieho centra v Bratislave. Foto: TASR

Digitálny európsky covidový preukaz je už dostupný aj na Slovensku. Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) ho zatiaľ sprístupnilo pre poistencov Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) v ich aplikácii, informovalo v sobotu (26. 6.) ministerstvo zdravotníctva. Dostupný by ho mali mať postupne počas dňa.

Poistenci ďalších poisťovní budú mať túto možnosť prostredníctvom svojich aplikácii takisto v najbližších dňoch. Touto cestou by som sa chcel poďakovať zdravotným poisťovniam za konštruktívny prístup a spoluprácu,“ uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

Najskôr ho dostanú tí, ktorí už raz o certifikát žiadali

Rezort dodal, že okolo 800 000 ľuďom, ktorí dostali dočasný certifikát, bude v sobotu a nedeľu (27. 6.) z NCZI automaticky emailom zaslaný digitálny COVID preukaz EÚ vo formáte pdf. „Ľudia, ktorí si v minulých týždňoch zadali žiadosť o dočasný certifikát, tak nemajú žiadne povinnosti s vystavením digitálneho COVID preukazu EÚ,“ doplnilo ministerstvo.

Certifikáty sú vydávané vďaka tomu, že NCZI začalo spracovávať 3,2 milióna záznamov o vakcinácii, viac ako 200 000 záznamov o prekonaní ochorenia COVID-19 a takmer 50 000 výsledkov PCR testov.

Preukaz začne platiť v júli

Preukazy začnú platiť jednotne v celej Európskej únii 1. júla. Od tohto dátumu bude možné cez formulár na korona.gov.sk požiadať aj o Digitálny covidový preukaz EÚ s potvrdením o vykonaní testu a prekonaní ochorenia.

Od 1. júla bude takisto možné stiahnuť si mobilnú aplikáciu GreenPass, ktorá užívateľom umožní mať všetky digitálne preukazy – napríklad aj viacerých členov rodiny – uložené na jednom mieste. Týmito sa bude možné preukázať kedykoľvek aj bez pripojenia na internet.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko