Na hlavný obsah

Nekosené lúky v mestách pomáhajú včelám

V Prievidzi už niekoľko rokov nekosia niektoré trávnaté plochy.

Nekosené lúky v mestách pomáhajú včelám
Ilustračné foto. Foto: RTVS

Ospravedlňte vysokú trávu, včely ju potrebujú! Aj s takýmto oznamom sa môžete stretnúť pri prechádzke mestom Prievidza. Samospráva už niekoľko rokov pravidelne nekosí vybrané trávnaté plochy. A vysádzajú na nich lúčne kvety.

Včely pre svoju výživu potrebujú permanentnú dispozíciu peľu a nektáru. Preto je potrebné, aby bolo rastlinstvo zachované počas celého vegetačného obdobia, vysvetľuje včelárka Katarína Minichová.

„Včely v intraviláne obce sú odkázané na znášku, ktorá nie je plynulá. Kdežto tu v meste nám kvitnú ovocné stromy, sú tu záhrady, mesto sa snaží nekosiť nám lúky, takže tá potreba peľu a nektáru je naplnená,“ povedala pre televízny regionálny magazín RTVS Regina.

Pozrite si reportáž RTVS, ktorú pripravilo banskobystrické regionálne štúdio:

„S výsadbou sa začalo asi pred dvomi-tromi rokmi. Najskôr na najviac frekventovaných miestach, ako je námestie, kde sme vyskúšali, aký to bude mať efekt,“ prezradila záhradníčka Eva Šlabjarová.

V súčasnosti tieto kvety vysádzajú po celej Prievidzi. „Kosí sa až keď lúčne kvety odkvitnú, takže kosba je len na jeseň. Nepotrebujú veľkú starostlivosť, je tu minimálna námaha, ale maximálny efekt,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko