Na hlavný obsah

Nemecko spúšťa digitálne covidové certifikáty

Potvrdenie o očkovaní je do nich možné nahrať cez QR kód.

Nemecko spúšťa digitálne covidové certifikáty
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Nemecko spúšťa digitálne covidové certifikáty, ktoré ich držiteľom uľahčia cestovanie a využívanie služieb nielen v Nemecku, ale v celej Európskej únii. Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn na štvrtkovej (10. 6.) tlačovej konferencii predstavil aplikáciu CovPass, do ktorej je možné vložiť potvrdenie o plnom očkovaní proti ochoreniu COVID-19.

Spahn poznamenal, že spúšťanie bude postupné a že do aplikácie bude čoskoro možné nahrávať aj doklady o testoch a potvrdení o prejedaní choroby. „Dámy a páni, vidíte spokojného ministra zdravotníctva,“ povedal Spahn na úvod tlačovej konferencie. Svoju spokojnosť vysvetlil poklesom čísel infikovaných a stúpajúcim počtom zaočkovaných.

„Teraz máme nový nástroj, ktorý očkovanie ešte viac zatraktívni,“ povedal Spahn o aplikácii CovPass. Potvrdenie o plnom očkovaní je do nej možné nahrať cez QR kód od lekárov či očkovacích centier. Od pondelka budúceho týždňa (14. 6.) začnú QR kódy o očkovaní vydávať aj lekárne. „ Účelom je, aby si toto digitálne očkovacie osvedčenie mohli overiť napríklad v Helsinkách, Amsterdame alebo na Mallorke,“ uviedol Spahn.

Na preukázanie bude popri QR kóde v aplikácii potrebné predložiť doklad totožnosti, napríklad občiansky preukaz či cestovný pas. Používanie digitálneho certifikátu nebude povinné, alternatívou zostáva medzinárodný očkovací preukaz.

Na zavedení covidových certifikátov, ktoré uľahčia cestovanie po Európe, sa dohodli členské štáty EÚ, v stredu (9. 6.) ich potom definitívne schválil Európsky parlament. Na celoštátnej úrovni začnú certifikáty fungovať od júla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet