Na hlavný obsah

Nemecko zadržalo ruského univerzitného vedca, podľa prokuratúry bol špiónom

Ministerstvo vnútra tému odmietlo komentovať.

Nemecko zadržalo ruského univerzitného vedca, podľa prokuratúry bol špiónom
Na ilustračnej snímke snímke Brandenburská brána v Berlíne. Foto: SITA/AP

Nemecko zatklo ruského vedca pôsobiaceho na jednej z nemeckých univerzít, ktorý podľa vyšetrovateľov najmenej od októbra 2020 pracoval pre ruské tajné služby.

V pondelok 21. júna to oznámila spolková prokuratúra s tým, že Rusa polícia zadržala v piatok (18. 6.) ihneď po získaní zatykača.

Agentúra DPA s odvolaním sa na svoje zdroje uviedla, že incident sa týka univerzity v bavorskom Augsburgu.

Prokuratúra názov vysokoškolskej inštitúcie nespomenula. Bez bližších podrobností uviedla, že ruský občan Ilnur N. pracoval ako vedecký zamestnanec na katedre prírodovedno-technického zamerania nemenovanej nemeckej univerzity.

„Medzi októbrom 2020 a júnom 2021 sa aspoň trikrát stretol s jedným príslušníkom ruskej spravodajskej služby,“ uviedla prokuratúra vo vyhlásení.

Uviedla tiež, že najmenej na dvoch stretnutiach zadržaný Rus odovzdal informácie získané na univerzite, za čo dostal peniaze v hotovosti.

Prokuratúra spresnila, že u ruského vedeckého pracovníka vykonala domovú prehliadku a prehľadala i jeho pracovisko.

Ministerstvá mlčia

Hovorkyňa nemeckého ministerstva zahraničia Maria Adebahrová v pondelok odmietla záležitosť pre novinárov komentovať. Rovnaký postoj zaujalo aj ministerstvo spravodlivosti, ktoré odkázalo na prokuratúru.

Novinári sa zaujímali aj o ruské aktivity v Nemecku pred nadchádzajúcimi septembrovými parlamentnými voľbami.

Médiá často s odvolaním sa na ministerstvo vnútra uvádzajú, že Rusi sa pokúšajú voľby ovplyvniť a že terčom dezinformačnej kampane sú obzvlášť Zelení.

Ekologická strana je okrem iného proti dokončeniu plynovodu Nord Stream 2, ktorý má po dne Baltického mora pri preprave suroviny z Ruska obchádzať tradičné tranzitné východoeurópske krajiny.

Záležitosť odmietlo komentovať aj ministerstvo vnútra.

Hovorca kancelárky Angely Merkelovej Steffen Seibert však priblížil, že Berlín vie o rôznych dezinformačných kampaniach, ktoré pochádzajú zo zahraničia i z Nemecka.

Dodal, že Nemecko je v kontakte s európskymi partnermi a že dianie pozorne sleduje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet