Na hlavný obsah

Nemecko zasiahli silné búrky. Voda zaplavila cesty a pivnice, vietor strhol aj strechu opery

Hasiči zasahovali celú noc.

Nemecko zasiahli silné búrky. Voda zaplavila cesty a pivnice, vietor strhol aj strechu opery
Nočné búrky v Nemecku zaplavili aj cesty a autá. Foto: SITA/AP

Silné lejaky a prudký vietor si v noci na utorok (29. 6.) v niektorých častiach Nemecka vyžiadali intenzívne nasadenie hasičov a polície. Prúdy vody zaplavili cesty s autami či pivnice. V Stuttgarte bola zničená strecha na budove opery, informovala agentúra DPA.

Len v Stuttgarte boli hasiči od pondelkového (28. 6.) večera do utorkového rána v súvislosti s búrkami privolaní k 330 udalostiam. Podľa polície voda v hlavnom meste spolkovej krajiny Bádensko – Württembersko zaplavila rôzne tunely.

Poškodená strecha opery v Stuttgarte.
Búrka poškodila strechu opery v Stuttgarte aj sochy, ktoré ju zdobia. Foto: SITA/AP
Foto: SITA/AP

Hovorca polície v Pforzheime pre DPA tiež potvrdil správy o zaplavených cestách či zosuvoch pôdy v obci Altensteig. Voda strhla aj niekoľko metrov múru pri rieke Nagold.

Na budove Štátnej opery v Stuttgarte búrka strhla časť strechy a z podstavcov zvrhla sochy. „Stojím pod strechou a som celkom pekne mokrý,“ povedal DPA šéf opery Viktor Schoner. Voda natiekla až k javisku. V čase búrky bolo v budove 250 návštevníkov, ale nikto nebol zranený.

Búrky vyčíňali vo viacerých spolkových republikách

Prudké búrky sa prehnali tiež cez spolkové republiky Porýnie-Falc a Hesensko. Napríklad v meste Ludwigshafen si vyžiadali 84 zásahov; hasiči museli odčerpávať vodu zo pivníc a bytov a odstraňovať vyvrátené stromy.

Búrky vyčíňali dlho do noci aj v Bavorsku. Počas krátkej doby boli hasiči privolaní k 101 zásahom a záchranná služba zasahovala 25-krát, uviedlo mesto Würzburg, podľa ktorého išlo o vyvrátené stromy či zaplavené pivnice a cesty.

V Porýní-Falcku sú z dvoch diaľnic hlásené nehody so zranenými počas prudkých dažďov. Najnovšie búrky, ktoré sa sformovali nad Bádenskom-Württemberskom a Bavorskom, sa čiastočne presunuli do Česka. Hovorkyňa nemeckej meteorologickej služby DWD ale v utorok ráno uviedla, že koniec nepriaznivého počasia je v Nemecku v nedohľadne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet