Na hlavný obsah

Nielen Popoluška. Libuše Šafránková stvárnila viacero nezabudnuteľných postáv

Herečka zomrela vo veku 68 rokov.

Nielen Popoluška. Libuše Šafránková stvárnila viacero nezabudnuteľných postáv
Na snímke Libuše Šafránková vo filme Tři oříšky pro Popelku. Foto: archív

Libuše Šafránková bola obľúbená česká filmová a divadelná herečka. Narodila sa 7. júna 1953 v Brne. Od detstva chodila na dramatické krúžky a študovala na brnianskom konzervatóriu. Už od druhého ročníka hosťovala v Mahenovej činohre, potom mala angažmán v Štátnom divadle v Brne.

Pred kamerami sa po prvý raz objavila v 17 rokoch, keď si vo filmovej adaptácii románu Boženy Němcovej Babička zahrala rolu Barunky.

Po ukončení školy v roku 1971 pôsobila v pražskom divadle Za bránou a v roku 1972 sa stala členkou Činoherného klubu, kde strávila dvadsať rokov. V roku 1992 odišla do činohry Národného divadla. Tam pôsobila do roku 1994, vrátila sa do Činoherného klubu, ale vzápätí ho definitívne opustila.

Bola jednou z najvýznamnejších postáv českého herectva.  V rámci osláv 97. výročia vzniku niekdajšieho Česko-Slovenska 28. októbra 2015 na Pražskom hrade dostala medailu Za zásluhy o štát v oblasti umenia. Do ústrania sa stiahla pred niekoľkými rokmi, keď jej diagnostikovali rakovinu pľúc. Zomrela 9. júna 2021, dva dni po svojich 68. narodeninách.

Nezabudnuteľná Popoluška

Libuše Šafránková sa zrejme najviac preslávila hlavnou úlohou vo filmovej rozprávke Tri oriešky pre Popolušku. V 70. a 80. rokoch stvárnila tiež mnohé filmové princezné v rozprávkach ako Malá morská víla, Princ a Večernica, Tretí princ, či Soľ nad zlato.

Ďalšie filmy Libuše Šafránkovej

Známe sú aj jej filmové stvárnenia pôvabných mladých žien či starostlivých mamičiek. Filmy Jiřího Menzla a Jana Svěráka jej zasa dali príležitosť ukázať sa v charakterovo rôznorodých postavách. 

Z jej filmových úloh sú známe stvárnenia svojráznej Jany Vodičkovej v komédii Ako utopiť dr. Mráčka alebo Koniec vodníkov v Čechách, Zuzanky v dvojici filmov Můj brácha má prima bráchu a Brácha za všechny peníze, ženu záletného kníhkupca Dalibora Vránu (Josef Abrhám) v komédii Vrchní, prchni! alebo nevernú manželku chorobne žiarlivého vodiča Turka v komédii Vesničko má středisková.

V 90. rokoch sa ukázala v Obecnej škole, v kronike židovskej rodiny Všichni moji blízcí či vo filme Báječná léta pod psa, kde stvárnila zložitý charakter v časovom rozmedzí 30 rokov.

Za rolu speváčky Kláry v oscarovej komédii Kolja získala ocenenie Český lev.

Televízna tvorba

Z televíznej tvorby sú známe Šafránkovej úlohy v pokračovaní seriálu Nemocnica na okraji mesta, v Četnických humoreskách a v seriáli Náhrdelník, kde sa opäť objavila po boku Josefa Abrháma.

Filmový portál csfd.cz uvádza takmer 150 jej úloh, vrátane televíznych. V stvárnení postáv často uplatnila svoj zmysel pre humor, od irónie až po živelnú komediálnosť.

Rodinný život

Libuše Šafránková aj vo filmoch často vystupovala po boku svojho manžela Josefa Abrháma. Je sestrou herečky a podnikateľky Miroslavy Šafránkovej, s ktorou si zasa zahrala v rozprávke Malá morská víla. S Abrhámom má syna Jozefa, ktorý je režisérom a dokumentaristom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet