Na hlavný obsah

Nové pravidlá preclievania. Slováci zaplatia DPH aj za dovážaný tovar s nízkou hodnotou

Odborník na IT hovorí o možných špekuláciách.

Nové pravidlá preclievania. Slováci zaplatia DPH aj za dovážaný tovar s nízkou hodnotou
Ilustračné foto - zásielka od firmy Amazon. Foto: TASR/AP

Slovákov čakajú už o necelý mesiac veľké zmeny. Od 1. júla totiž začnú v rámci celej Európskej únie platiť nové pravidlá preclievania. Po novom budú musieť ľudia preclievať všetok dovážaný tovar z tretích krajín a DPH budú musieť zaplatiť aj zo zásielok s nízkou hodnotou do 22 eur. Komunikácia s finančnou správou bude elektronická – prostredníctvom webového portálu e-commerce. Daniari sľubujú prehľadnosť a jednoduchosť.

Až dosiaľ zásielky z tretích krajín s hodnotou do 150 eur podľa prezidenta finančnej správy Jiřího Žežulku v podstate nikto neriešil. Aj z nich už však budú musieť ľudia zaplatiť príslušnú DPH. Colné vyhlásenie však budú môcť podávať elektronicky. Potrebný bude občiansky preukaz s čipom, elektronický podpis a údaje o objednávke a faktúre.

Finančná správa hovorí o rýchlom procese

„Sme presvedčení, že to podanie colného vyhlásenia nebude trvať dlhšie ako 10 minút a predpokladáme, že tak, ako sme nastavili portál, budú môcť podať vyhlásenie prakticky všetci samostatne,“ povedal Žežulka pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Projekt stál Finančnú správu SR 4,5 milióna eur a odhaduje, že denne na portáli pribudne zhruba 56 000 colných vyhlásení. DPH, ktorú takýmto spôsobom zaistí, poputuje do štátneho rozpočtu. Na portáli nájdu ľudia potrebné informácie o údajoch o dokladoch, ako aj návod na vyplnenie vyhlásenia.

„Celé colné konanie, ak nenastanú nejaké komplikácie, prebieha automaticky a do 15 minút máte aj výzvu na zaplatenie. Čakáme potom už len na úhradu, tá sa automaticky spáruje a systém odošle správu o prepustení,“ vysvetlil Jozef Belan z Centra podpory pre clo a spotrebné dane.

Priestor pre špekulantov

Ak ľudia vyhlásenie nepodajú, prípadne daň nezaplatia, tovar sa vráti späť odosielateľovi. Tých, ktorí sa boja o stratu údajov, môže zastúpiť rodinný príslušník, známy, prípadne Slovenská pošta či profesionálni colníci. Potrebné však bude splnomocnenie.

Odborník na IT Ondrej Macko upozorňuje, že kupujúcim sa značne skomplikuje život. V praxi budú musieť od čínskych predajcov žiadať potrebné údaje, prípadne ich preklad z čínštiny do angličtiny. Veľa z nich bude podľa neho zároveň špekulovať. „Pri objednávaní tovaru dáte do poznámky, že ja vám síce zaplatím tých 50 alebo 150, ako to stojí normálne, ale, prosím, uveďte, že to stojí jedno euro. Toto bude bežný šport,“ myslí si.

Pravidlá pre clo sa nemenia. To zaplatí klient len pri zásielkach nad 150 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika