Na hlavný obsah

Nové sankcie EÚ hraničia s vyhlásením ekonomickej vojny, tvrdí Bielorusko

Minsk varuje pred zavedením recipročných opatrení.

Nové sankcie EÚ hraničia s vyhlásením ekonomickej vojny, tvrdí Bielorusko
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Foto: TASR/AP

Bielorusko tvrdí, že najnovšie ekonomické sankcie, ktoré naňho uvalila Európska únia v reakcii na májový incident s odklonom lietadla a zatknutím bieloruského novinára Ramana Prataseviča, hraničia s vyhlásením ekonomickej vojny.

Ministerstvo zahraničných vecí v utorok (22. 6.) vyhlásilo, že rozsiahle európske sankcie budú mať nepriaznivé dôsledky pre obyvateľov Bieloruska. Varoval tiež, že bude nútený prijať recipročné opatrenia, ktoré by mohli neblaho zasiahnuť občanov a podniky v EÚ.

„pokračuje v deštruktívnych krokoch voči (bieloruskému) obyvateľstvu, aby tak údajne finančne vyžmýkala (bieloruský) režim. V skutočnosti to však hraničí s vyhlásením ekonomickej vojny,“ uviedol bieloruský rezort diplomacie.

Ministri zahraničných vecí EÚ schválili v pondelok (21. 6.) na stretnutí v Luxemburgu rozsiahle sankcie voči Bielorusku, ktoré postihujú celé sektory tamojšej ekonomiky.

Rozšíril sa tiež zoznam sankcionovaných osôb, keď doň pribudlo osem organizácií a 78 osôb, vrátane Lukašenkovho syna Dzmitryja a manželky jeho druhého syna Viktara – Lilije, ako aj niektorých bieloruských ministrov, prokurátorov, sudcov či rektorov univerzít.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet