Na hlavný obsah

Novela Zákonníka práce je podľa Fica diskriminačná

Smer-SD sa obrátil na Ústavný súd.

Poslanci z opozičného Smeru-SD napadli tento týždeň poslednú novelu Zákonníka práce na Ústavnom súde SR. Ten má posúdiť, či vládnou koalíciou prijatá novela pracovného kódexu je v súlade s ústavou. Vo štvrtok (24. 6.) to oznámil predseda strany Robert Fico.

„Len čo zamestnanec dosiahne vek 65 rokov, môže byť prepustený zo zamestnania bez udania dôvodov. Takáto právna úprava je podľa nás diskriminačná, opierame sa o rôzne rozhodnutia Ústavného súdu, ktoré hovoria, že vysoký vek nemôže byť dôvodom na diskrimináciu,“ vysvetlil Fico.

Poslanci sa domnievajú, že mala zostať platná úprava, ktorá bola pred touto novelizáciou. Argumentujú, že vek nemôže byť kritériom na ukončenie pracovného pomeru bez uvedenia akýchkoľvek dôvodov.

Za ďalší problém považujú zrušenie možnosti rozšíriť kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa na ďalších zamestnávateľov, ktorí neboli združení v zamestnávateľskom zväze a neboli pokrytí žiadnou kolektívnou zmluvou vyššieho stupňa. 

„Aj u iných zamestnávateľov v danom odvetví, kde sa takéto kolektívne zmluvy neprijali, automaticky sa na týchto zamestnancov vzťahovali tie zmluvy, ktoré boli podpísané u iných zamestnávateľov,“ vysvetlil Fico s tým, že takáto legislatíva na Slovensku platila 30 rokov. Zároveň kritizoval, že koalícia prijala takéto opatrenie cez pozmeňujúci návrh bez toho, aby ho prediskutovala so sociálnymi partnermi.

Smer-SD označil novelizáciu za zásah do tripartity, čiže obmedzenie účasti na sociálnom dialógu. „Novelizácia Zákonníka práce má ísť proti predstaviteľom zamestnancov, teda odborárom. Takýto prístup je úplne diskriminačný,“ zdôraznil šéf strany.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika