Na hlavný obsah

Nový izraelský premiér Bennett pozval Merkelovú na návštevu

Kancelárka mu blahoželala k prevzatiu moci.

Nový izraelský premiér Bennett pozval Merkelovú na návštevu
Na snímke izraelský premiér Naftali Bennett. Foto: TASR/AP

Nový izraelský premiér Naftali Bennett pozval vo štvrtok 17. jún nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú počas ich spoločného telefonátu na návštevu židovského štátu. Oznámila to Bennettova kancelária, z ktorej vyhlásenia citovala agentúra DPA.

Bennett zároveň Merkelovej poďakoval za záväzok Berlína pri bezpečnosti Izraela a „podpory izraelského práva na vlastnú obranu“ počas nedávneho vojenského konfliktu s palestínskym radikálnym hnutím Hamas v pásme Gazy.

Merkelová zagratulovala Bennettovi k zostaveniu vlády a prevzatiu moci v krajine. Štyridsaťdeväťročný šéf nacionalistickej strany Jamina (Pravica) sa jej poďakoval a naznačil nové smerovanie izraelskej politiky. Ako zdôraznil, vidí i príležitosti na posilnenie bilaterálnych vzťahov s Nemeckom.

Netanjahu skončil

Kancelárka gratulovala Bennettovi už krátko po tesnom nedeľňajšom (13. 6.) hlasovaní tamojšieho parlamentu, ktorý potvrdil nový izraelský vládny kabinet a tak aj koniec 12-ročného vládnutia Benjamina Netanjahua.

Merkelová prisľúbila, že Nemecko sa bude všetkými silami naďalej zasadzovať za bezpečnosť Izraela a mier na Blízkom východe. „Nemecko a Izrael spája jedinečné priateľstvo, ktoré chceme ďalej prehlbovať. V tomto zmysle sa teším na vzájomnú spoluprácu,“ dodala.

Osemčlenná koalícia

Bennettovi a občanom Izraela zaželala „silu, súdržnosť a úspech pri zdolávaní nadchádzajúcich úloh“.

Nová izraelská vláda je koalíciou ôsmich strán s rotujúcou funkciou premiéra. V roku 2023 má Bennetta na tomto poste vystriedať Jair Lapid, šéf centristickej strany Ješ Atid, ktorý je v súčasnosti ministrom zahraničných vecí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet