Na hlavný obsah

Obedy zadarmo alebo daňový bonus. Z tohto opatrenia by už nemal nikto vypadnúť

Koaliční poslanci prišli s univerzálnym riešením.

Obedy zadarmo alebo daňový bonus. Z tohto opatrenia by už nemal nikto vypadnúť
Atmosféra počas rokovania v Národnej rade SR. Foto: SITA

Všetky deti do 15 rokov by mali mať nárok na obedy zadarmo, alebo ich zarábajúci rodičia na dvojnásobný daňový bonus. Po prijatí prvého zákona sa začali objavovať žiaci, ktorí z takejto pomoci vypadli.

Ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka (Sme rodina) na to upozornila aj prezidentka Zuzana Čaputová. Vládni poslanci v parlamente našli riešenie. Opozícia ich aj napriek tomu kritizuje.

Pozrite si reportáž RTVS:

„My sme si pôvodne mysleli, že sa nám podarí definovať tie skupiny, ktoré nemajú nárok ani na daňový bonus a nemali nárok ani na obed zadarmo,“ uviedol poslanec Peter Cmorej (SaS).

Koaliční poslanci preto prišli s univerzálnym riešením. V prípade, ak nemá rodič nárok na zvýšený daňový bonus, čo vyhlási čestným vyhlásením, tak v si môže uplatniť tú dotáciu na obed.

„Nie sme s týmto spokojní, pretože my sme v roku 2019 nezavádzali obedy zadarmo len preto, aby sme finančne odľahčili rodiny, ale najmä preto, aby sme zlepšili stravovacie návyky žiakov na školách, ktoré boli veľmi zlé,“ reagoval nezaradený poslanec z opozičnej strany Hlas-SD Erik Tomáš.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko