Na hlavný obsah

Obete komunizmu si pripomínajú v košickom múzeu

Multimediálna expozícia mapuje politický a historický kontext doby.

Väznili ich, mnohých z nich popravili, vysťahovali, odvliekli do gulagov alebo usmrtili na hraniciach. Za politické trestné činy odsúdil bývalý režim vyše 71 000 ľudí. V Košiciach ich osudy pripomína múzeum.

Aj napríklad takého kňaza Antona Srholca pre pokus o prekročenie štátnej hranice odsúdil bývalý režim na 12 rokov väzenia. Desať z nich strávil v uránových baniach v Jáchymove.

O útek sa pokúsili stovky ľudí. Pre mnohých však bola vidina slobody osudnou. Vojaci ich na hranici zastrelili. Ďalší neprežili vo väzniciach alebo ich popravili.

„Prebiehali tu stovky politických procesov, odsudzovali nevinných ľudí. Častokrát tieto politické procesy a vyšetrovanie sprevádzalo mučenie a psychické násilie. Represívne opatrenia zasiahli všetky spoločenské vrstvy,“ uviedol Peter Jašek z Ústavu pamäti národa.

Obete režimu eviduje až 99 percent slovenských obcí. Je ich vyše štvrť milióna. Interaktívna mapa v Múzeu zločinov a obetí komunizmu v Košiciach odhaľuje ich konkrétne mená. Otvorili ho na Moyzesovej ulici.

Pozrite si reportáž RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny