Na hlavný obsah

Obyvatelia dediny na Sibíri prosia o asfaltovú cestu. Nie Putina, ale Merkelovú

Na nemeckú kancelárku sa obrátili videom.

Obyvatelia dediny na Sibíri prosia o asfaltovú cestu. Nie Putina, ale Merkelovú
Ruský prezident Vladimir Putin počas víkendovej návštevy tajgy na Sibíri 21. marca 2021. Foto: TASR/AP

Obyvatelia sibírskej dediny nakrútili video, v ktorom poprosili nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, aby zabezpečila vyasfaltovanie miestnej cesty.

Na zázname vysvetlili, že sa už obrátili na najrôznejšie ruské úrady, tie im však nevyhoveli. Zároveň uviedli, že ich dedinu na prelome 19. – 20. storočia založili ruskí Nemci.

Ľudia v dedine spresnili, že na Merkelovú sa rozhodli obrátiť z číreho zúfalstva, pretože hlavná ulica je v určitých obdobiach roka takmer nezjazdná a neschodná.

Zapadnuté autá

„Vážená Angela Merkelová, dnes sa na vás obracajú obyvatelia dediny Verchnij Karbuš s prosbou o pomoc kvôli oprave ulice Dmitrija Michajloviča Karbyševa,“ znie úvodná veta videozáznamu, ktorý zverejnil server Rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda.

„Veď vaša vláda pomáha druhým štátom,“ hovorí s nádejou v hlase iniciátorka žiadosti a predstaviteľka dediny Irina Drozdovová. Tá tiež zdôrazňuje, že mnoho ľudí v dedine má nemecké korene.

„Teraz v suchom počasí je jazda po nej ako po valche (doska zo zvlneným povrchom na ručné pranie bielizne, pozn. red.). Máte pocit, že každú chvíľu budete mať otras mozgu. A keď je blato, tak zas zapadajú autá,“ spresnila Drozdovová.

Zo zúfalstva

„Sme starí ľudia, sotva chodíme. Keď je jar alebo jeseň, nemôžeme v tej brečke ani do obchodu,“ oznámila reportérom Natalja Šlippertová, jedna z obyvateliek dediny, podľa ktorej je prosba k Merkelovej správnym krokom.

„Na Angelu Merkelovú sa obraciame zo zúfalstva a pre bezvýchodiskovosť situácie,“ pridal sa ďalší obyvateľ Sergej Bajgačev.

Bajgačev spresnil, že dospelí musia pre blato často nosiť deti na chrbte. Zároveň vyjadril rozhorčenie nad tým, že dedina nemá jedinú vyasfaltovanú cestu, hoci leží len pár kilometrov od Omsku a na vlastné oči videl, že inde v tom istom regióne sú cesty vyasfaltované.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet