Na hlavný obsah

Očkovanie cudzincov v Rusku? Putin prišiel s plánom

Prezident nariadil vláde, aby začala s prípravami.

Očkovanie cudzincov v Rusku? Putin prišiel s plánom
Na snímke uskladnené ruské vakcíny Sputnik V a ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok (4. 6.) na ekonomickom fóre v Petrohrade povedal, že nariadil vláde, aby do konca júna pripravila pôdu pre platené očkovanie cudzincov vakcínou proti covidu.

Rusko zatiaľ schválilo štyri miestne vakcíny proti koronavírusu, z ktorých najhojnejšie sa používa Sputnik V, uviedla agentúra Reuters.

„Domáci farmaceutický priemysel je pripravený ďalej zvyšovať výrobu vakcín. Nielenže plne uspokojujeme vlastné potreby, ale môžeme poskytnúť cudzincom (možnosť) prísť do Ruska a nechať sa tu naočkovať,“ uviedol podľa agentúry Interfax šéf Kremľa na Petrohradskom medzinárodnom ekonomickom fóre (SPIEF).

Vládu, regióny a podniky tiež požiadal, aby sa zaoberali otázkou očkovania pracovných migrantov, dodala agentúra TASS.

Rusko očkuje pomaly

Putin ďalej podľa ruských agentúr označil „zákaz“ ruských vakcín v niektorých ďalších krajinách za politicky motivovaný a absurdný.

Agentúra Reuters pred začiatkom fóra napísala, že očkovanie v Rusku je v porovnaní s mnohými rozvinutými krajinami pomalšie a pripomenula, že Moskva napriek tomu vyváža vlastnú vakcínu Sputnik V do zahraničia.

Ruské ministerstvo zdravotníctva minulý týždeň informovalo, že doteraz zaočkovali aspoň jednou dávkou vakcíny 17 miliónov zo 146 miliónov Rusov.

Odborníci podľa agentúry AP pochybujú o splniteľnosti vládnych cieľov zaočkovať do polovice júna viac ako 30 miliónov Rusov a skoro 69 miliónov do augusta.

Pre domácich je vakcína bezplatná

Prezident zároveň opätovne apeloval na obyvateľov Ruska, aby sa nechali očkovať, a pripomenul, že pre občanov federácie je vakcína bezplatná.

Zdôrazňoval tiež, že ruské vakcíny „preukázali, že sú najbezpečnejšie a najúčinnejšie“ a že s ich použitím neboli spájané žiadne úmrtia.

Vo svojom prejave Putin zdôraznil aj potrebu posilniť medzinárodnú odpoveď na klimatickú zmenu.

Spomenul vplyv globálneho otepľovania na topenie permafrostu – večne zmrznutej pôdy -, ako veľký problém v polárnych oblastiach krajiny. „Na permafroste máme postavené celé mestá. Čo sa stane, ak sa všetok začne topiť?“ opýtal sa ruský prezident.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet