Na hlavný obsah

Očkovanie detí, ktoré sa prihlásili do čakárne, sa začne v najbližších dňoch

Prichádzať budú spolu s rodičmi.

Očkovanie detí, ktoré sa prihlásili do čakárne, sa začne v najbližších dňoch
Zdravotná sestra pripravuje injekčnú striekačku s vakcínou proti koronavírusu. Foto: TASR/AP

Tí podpíšu informovaný súhlas. Hoci dospelí a seniori zvládajú koronavírus horšie, práve deti môžu byť jeho prenášačmi.

Podľa Dát bez pátosu zostáva kľúčovým problémom slabý záujem o vakcínu práve v tých regiónoch Slovenska, kde covid udrel najsilnejšie.

Začiatkom týždňa otvorili čakáreň na vakcínu aj pre deti od 12 do 15 rokov. K piatku (11. 6.) eviduje Národné centrum zdravotníckych informácií 10 702 prihlásených detí. Niektorým mladistvým už prišli pozývacie SMS-ky do veľkokapacitných očkovacích centier, napríklad ak plánujú štúdium v zahraničí a potrebujú vakcínu čím skôr.

Multiorgánové ochorenie

Stále je však prioritou očkovanie rizikových vekových skupín či dospelých. „V momente, keď tam bude väčší počet voľných miest, ktoré viete deťmi obsadiť tak, aby v tom centre bol takýto lekár, tak, samozrejme, deťom budú pridelené termíny a nebude sa tam chystať pediater len preto, aby tam prišli dve deti,“ uviedla hlavná odborníčka rezortu zdravotníctva pre deti a mládež Elena Prokopová.

Aby sme predišli ohniskám nákazy v školách a vyhli sa znova dištančnému vzdelávaniu, očkovanie bude nevyhnutné. „Existuje ďalšia skupina detí, nie nezanedbateľná, u ktorej sa po covide môže vyvinúť tzv. multiorgánové zápalové ochorenie. Nie je úplne jasné, prečo vzniká, je jasné, že očkovanie by ich ochránilo,“ vysvetlil pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko imunológ Vladimír Leksa.

Problém v regiónoch

Súčasný počet tínedžerov v čakárni považuje Ivan Bošňák z Dát bez pátosu za úspech, no podľa neho čelíme väčšiemu problému – a síce regionálnym ostrovčekom zaočkovanosti. Dokladuje to údajmi, podľa ktorých je v Bratislave zaočkovaných druhou dávkou 27 %, zatiaľ čo v severných okresoch Oravy a Kysúc podali prvú dávku sotva 24 % ľuďom.

Potrebujeme vymyslieť regionálnu stratégiu, dostať sa k tým ľuďom, asi tam poslať doktorov, ak sa zaočkovať chcú a urobiť osvetu,“ navrhuje Bošňák.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvaraský (nom. OĽANO) už avizoval, že o tri týždne by sa už mohlo očkovať v ambulanciách. Termín určili na 1. 7.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko