Na hlavný obsah

Očkovanie sa začalo aj v utečeneckom tábore na ostrove Lesbos

Migranti dostávajú jednodávkovú vakcínu Janssen.

Očkovanie sa začalo aj v utečeneckom tábore na ostrove Lesbos
Jedna zo žien žijúcich v tábore pre migrantov dostáva vakcínu od americkej firmy Johnson & Johnson. Foto: SITA/AP

V utečeneckom tábore na gréckom ostrove Lesbos sa vo štvrtok (3. 6.) začalo očkovanie proti covidu. Ako píše agentúra AFP, tamojší predstavitelia veria, že sa im podarí váhajúcich uchádzačov o azyl presvedčiť, aby sa dali zaočkovať. Ešte tento týždeň začnú zdravotníci aj s očkovaním obyvateľov utečeneckých stredísk v pevninskom Grécku.

Zdravotný stav záujemcov o vakcináciu, ktorí prichádzali v skupinách po piatich do veľkého bieleho stanu, kde dostali vakcínu od spoločnosti Johnson & Johnson, posúdili lekári, ktorí ich aj informovali o možných vedľajších účinkoch.

Záujem o očkovanie je malý

Jeden z tamojších zdravotníkov varoval, že sa prihlásilo menej ako 50 ľudí. „Niektorí ľudia sa boja dať sa zaočkovať – sú proti tomu a nezapísali sa (na očkovanie),“ povedal 36-ročný migrant z Konga.

Predstaviteľ gréckeho ministerstva pre migráciu Manos Logothetis uviedol, že v utečeneckých táboroch na ostrovoch Lesbos, Samos a Chios „prejavilo aktuálne záujem o očkovanie len 15 percent uchádzačov o azyl“.

Zdravotníci aj napriek tomu veria v úspech

Poznamenal ale, že „cesta k imunite pre žiadateľov o azyl je krátka“.  Na spomínaných ostrovoch tožije niečo vyše 12 000 migrantov, zhruba tretina migrantov už ale covid prekonala a Ďalšiu tretinu tvoria deti do 18 rokov, ktoré sa očkovať zatiaľ nebudú. „Uspejeme,“ zdôraznil.

„Máme vakcíny, máme personál, nálada je dobrá. Máme pred sebou dlhú, ale schodnú cestu a dúfame, že všetko pôjde dobre,“ doplnil Anastasios Chatzis z národného zdravotného ústavu NPHO.

V dočasnom tábore na Lesbose sa v súčasnosti nachádza zhruba 6 000 ľudí, ktorí utiekli pred vojnou a chudobou z krajín Blízkeho východu, južnej Ázie a Afriky.

Ministerstvo pre migráciu doplnilo, že budúci týždeň sa vakcinačná kampaň rozšíri na všetky grécke tábory pre migrantov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet