Na hlavný obsah

Odborári z celého Slovenska prišli vyjadriť svoju nespokojnosť s vládou

Pre pandémiu skôr protestovať nemohli.

Odborári z celého Slovenska prišli vyjadriť svoju nespokojnosť s vládou
Na snímke verejné protestné zhromaždenie Odborového zväzu KOVO s názvom Zastavme rozvrat sociálneho štátu, pred Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR 26. júna 2021 v Bratislave. Foto: TASR

Odborári chcú získať späť istoty pre ľudí, ktoré im zobrala vláda. Uviedol to na sobotňajšom (26. 6.) proteste predseda Rady Odborového zväzu (OZ) KOVO Emil Machyna, podľa ktorého nechcú byť odborári lacnou pracovnou silou či ekonomickou kolóniou, ale partneri a slušní zamestnanci.

Úlohou odborov všade vo svete je podľa Machynu povedať, s čím nesúhlasia a bojovať za to. Na prvom mieste musí byť podľa odborárov človek, nie kapitál, a vláda má robiť politiku takú, aby sa zlepšila kvalita života čo najväčšieho počtu ľudí.

„Tie veci, ktoré nám zobrala vláda, minimálna mzda, príplatky dôchodky, kolektívne vyjednávanie, sú veci, ktoré zhoršujú sociálne postavenie ľudí na Slovensku. A dnes sme tu za to, aby sa vrátili naspať,“ vyhlásil Machyna.

Podľa odborárov, ktorí sa stretli na proteste pred budovou Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, sa v legislatíve udiali zmeny, ktoré postihli tých najslabších a pre pandémiu sa k nim dosiaľ nemohli verejne vyjadriť. Protest podporili aj opoziční politici zo Smeru-SD a z Hlasu-SD.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) považuje sobotňajší protest za politikárčenie. S odborármi je však pripravený stretnúť sa v pondelok (28. 6.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko