Na hlavný obsah

Odmietal súdiť v rúšku, súdna rada mu teraz dočasne pozastavila výkon funkcie

Rada pochybuje o jeho sudcovskej spôsobilosti.

Odmietal súdiť v rúšku, súdna rada mu teraz dočasne pozastavila výkon funkcie
Na snímke rokovanie Súdnej rady SR v septembri pred zavedením prísnych pandemických opatrení, ktoré umožňujú iba online zasadnutia. Foto: TASR

Súdna rada SR dočasne pozastavila výkon funkcie zvolenskému sudcovi Daliborovi Miľanovi. Rozhodla tak na svojom piatkovom (18. 6.) zasadnutí s tým, že má pochybnosti o tom, že spĺňa predpoklady sudcovskej spôsobilosti, keďže nedodržiaval protiepidemické opatrenia počas pojednávaní.

Súdna rada sa uzniesla, že „dočasne pozastavuje výkon funkcie sudcu sudcovi Okresného súdu (OS) Zvolen Daliborovi Miľanovi pre dôvodné pochybnosti o tom, že spĺňa predpoklady sudcovskej spôsobilosti, ktorými je vážne ohrozená dôveryhodnosť súdnictva a dobrá povesť súdnictva“.

Za návrh predsedu Súdnej rady SR Jána Mazáka hlasovalo 15 členov rady. Nikto nebol proti ani sa nezdržal hlasovania. Mazák, ako predkladateľ návrhu, nehlasoval.

Nenosil rúška, nerešpektoval ani príkaz predsedníčky súdu

Sudca odmietal pojednávať s použitím prostriedkov na prekrytie dýchacích ciest. V tejto súvislosti nerešpektoval ani príkazy predsedníčky OS Zvolen.

„Napokon na pojednávaní konanom 31. mája 2021 jej uložil poriadkovú pokutu 300 eur za to, že ho žiadala, aby pojednával s použitím prostriedkov na prekrytie dýchacích ciest,“ spresnili ešte skôr na webovom sídle Súdnej rady.

Vyhlášky hlavného hygienika považoval za nulitné

Miľanov právny zástupca Peter Weis na piatkovom zasadnutí podotkol, že jeho klient sa nedopustil protiprávneho konania, lebo vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR o povinnosti prekrytia dýchacích ciest nepovažuje za platné.

Vyhlásil, že považuje za potrebné chrániť nezávislosť súdnictva „v čase, keď sú práva a právom chránené záujmy osôb potierané samotnými štátnymi orgánmi, ktoré prijímajú a vynucujú dodržiavanie protiprávnych predpisov“.

Sudca Miľan tvrdí, že na nulitu týchto právnych predpisov poukazoval už v novembri 2020. „Na pojednávanie som chodil vždy pripravený, slušne oblečený, k ľuďom som sa správal slušne a bez toho, aby som sa vyvyšoval alebo aby som ponižoval účastníkov konania,“ zdôraznil.

Súdna rada SR sa ešte v apríli uzniesla, že príkaz predsedníčky, aby sudca na pojednávania nosil aj respirátor, nebol zásahom do jeho nezávislosti. Naopak, plnila si tak svoje povinnosti pri ochrane verejného zdravia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko