Na hlavný obsah

Orbánova strana chce zakázať osvetu o sexuálnych menšinách u mladých

Išlo by o novelu zákona, ktorý postihuje pedofíliu.

Orbánova strana chce zakázať osvetu o sexuálnych menšinách u mladých
Na snímke maďarský predseda vlády Viktor Orbán. Foto: TASR

Strana Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána navrhuje, aby medzi mladými ľuďmi nesmeli byť rozširované texty alebo filmy, ktoré sa venujú homosexualite alebo zmene pohlavia.

Školy by tak nesmeli organizovať programy vedúce mládež k rešpektu k príslušníkom sexuálnych menšín, informovali v piatok (11. 6.) zahraničné agentúry.

Orbánova vláda, ktorá sa označuje za ochrancu tradičných kresťanských hodnôt, už vlani presadila ďalšie obmedzenie práv sexuálnych menšín. Maďarsko Na budúci rok čakajú parlamentné voľby.

Nový návrh je novelou zákona, ktorý postihuje pedofíliu. Ľudia do 18 rokov podľa neho nesmú prísť do kontaktu s pornografickým obsahom alebo s textami, filmami a ďalšími materiálmi podporujúcimi zmenu pohlavia alebo homosexualitu.

Týka sa to aj reklamy. Novela vypracovaná poslancami Fideszu tiež stanovuje zoznam organizácií, ktoré môžu v školách zabezpečovať sexuálnu výchovu.

„Návrh Fideszu by výrazne obmedzil slobodu prejavu a práva detí,“ citovala agentúra Reuters ľudskoprávnu organizáciu Háttér. Novela podľa nej pripomína ruský zákon o zákaze propagácie homosexuality medzi mládežou z roku 2013.

„Znamená aj hrozbu pre mentálne zdravie mladých ľudí patriacich k sexuálnym menšinám a znemožňuje im prístup k informáciám a podpore,“ varuje Háttér. Táto organizácia alebo Amnesty International vyzývajú Fidesz, aby novelu stiahol. Poslanci by o nej mohli hlasovať na budúci týždeň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet