Na hlavný obsah

Osady v Košiciach sa rozširujú. Ľudia tu žijú v katastrofálnych podmienkach

Cestu, ako pomôcť, ukazuje viacero projektov.

Osady v Košiciach sa rozširujú. Ľudia tu žijú v katastrofálnych podmienkach
Na snímke rómska osada. Foto: RTVS

Za posledných desať rokov pribudlo v Košiciach desať nelegálnych osád. Začali vznikať najmä po tom, keď na Luníku IX. zbúrali bytovky, pretože boli v nevyhovujúcom stave. V katastrofálnych životných podmienkach, nielen v košických osadách, umierajú každý rok, najmä v zime, malé deti. Ľudia, ktorí s marginalizovanými komunitami pracujú, vidia riešenie napríklad aj v svojpomocnej výstavbe nízkonákladových domov.

Bez pitnej vody a plynu žije v chatrči v takzvanom Mašličkove pri Luníku IX. už dvanásť rokov. František Gažik hovorí, že život v katastrofálnych podmienkach je ťažký najmä v zime. „Deti chodia do školy, potrebujú aj teplú vodu, elektriku. V zime musíme aj kúriť. Keď nie je kúrenie, nepostarám sa o drevo, tak mi deti zamrznú.“

Pomôcť môže aj projekt Housing First

V nelegálnych osadách na území Košíc žije v biednych podmienkach 485 detí. Mesto vidí riešenie napríklad v projekte Housing First, ktorý je určený pre všetky rodiny v núdzi, teda aj tie, ktoré žijú v osadách. Cez projekt však zatiaľ dokážu pomôcť len zopár rodinám. Košice na projekt vyčlenili desať bytov.

„Takisto sme pred pár týždňami ukončili registračný týždeň, ktorý nám poskytne bližšie informácie o tom, ako títo ľudia žijú, zistíme z toho rôzne možnosti na to, ako im pomôcť,“ povedal pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko hovorca mesta Vladimír Fabian.

Svojpomocná výstavba nízkonákladových domov

Riešením môže byť aj projekt nízkonákladovej svojpomocnej výstavby domov. Ľudia z osád si dva roky pravidelne sporia a musia byť bez dlhov. Potom získajú mikropôžičku a vlastnými rukami si postavia príbytky. V obci Rankovce pri Košiciach má vďaka projektu dôstojné bývanie 28 rodín. Projekt mimovládna organizácia rozšírila aj do ďalších 14 obcí na strednom Slovensku.

„Veľmi dôležité je pracovať na tom scitlivovaní verejnej mienky, aby ľudia v obciach si to prijali za vlastné, aby mali záujem na tom spolupracovať,“ myslí si členka organizácie Projekt DOM.ov Františka Ondrašíková.

Ďalším pozitívnym príkladom je obec Sveržov v okrese Bardejov. Na mieste kde kedysi stála osada sú nájomné byty. Byty si Rómovia stavali sami. Zamestnaní boli v sociálnom podniku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny