Na hlavný obsah

Oslobodený exprezident Gbagbo sa vrátil do vlasti

Ide o prvú hlavu štátu, ktorá sa postavila pred haagsky tribunál.

Oslobodený exprezident Gbagbo sa vrátil do vlasti
Na archívnej snímke z 11. apríla 2011 bývalý prezident Pobrežia Slonoviny Laurent Gbagbo (uprostred). Foto: TASR/AP

Exprezident Pobrežia Slonoviny Laurent Gbagbo, ktorého Medzinárodný trestný súd (ICC) so sídlom v Haagu nedávno oslobodil spod obvinení zo zločinov proti ľudskosti, sa po desaťročnom exile vo štvrtok (17. 6.) vrátil do vlasti. Informovala o tom agentúra AFP.

Gbagbo (76) priletel z Bruselu, kde žil po tom, ako ho  v roku 2019 prepustili z väzby, čo bolo v súlade s nariadeniami súdu.

Na letisku v Abidjane Gbagba vítali stovky podporovateľov. Jeho kolóna následne smerovala do bývalého sídla jeho strany v severnej časti Abidjanu, odkiaľ sa prihovoril svojim priaznivcom.

„Som rád, že som sa vrátil späť do Pobrežia Slonoviny a do Afriky,“ vyhlásil Gbagbo. Jeho príchod oslavovali v meste tisíce ľudí. Niektorí z nich sa podľa agentúry AFP pred príchodom exprezidenta dostali v blízkosti letiska do potýčiek s políciou po tom, ako sa davy ľudí pokúšala rozohnať.

ICC koncom marca potvrdil oslobodenie Gbagba a jeho blízkeho spolupracovníka Charlesa Blé Goudého spod obvinení v súvislosti s vlnou násilia, ktorá v krajine vypukla po voľbách z roku 2010.

O týždeň neskôr prezident tejto západoafrickej krajiny Alassane Ouattara oznámil, že táto dvojica sa v mene „národného zmierenia“ môže vrátiť do vlasti.

Gbagbo, prvá hlava štátu, ktorá sa postavila pred haagsky tribunál, všetky obvinenia popieral.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet