Na hlavný obsah

Otvorenie Podhájskej bude musieť počkať, dianie na kúpalisku vyšetruje polícia

Prevádzkovateľovi hrozí trestné stíhanie.

Otvorenie Podhájskej bude musieť počkať, dianie na kúpalisku vyšetruje polícia
Na snímke návštevníci kúpaliska v Podhájskej počas zimnej sezóny. Foto: TASR

Niektoré podklady, ktoré dodalo kúpalisko v Podhájskej ministerstvu životného prostredia spolu so žiadosťou o ďalšie povolenie, boli zrejme sfalšované. Vyhlásil to minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) s tým, že na základe aktuálnych zistení sa rozhodol zatiaľ nepodpísať záverečnú správu, ktorá by kúpalisku umožnila využívať teplú prírodnú vodu.

S otvorením obľúbeného kúpaliska v okrese Nové Zámky tak prevádzkovateľ bude musieť počkať.

„Niektoré podklady, na základe ktorých mala inšpekcia vydať stanovisko k ďalšiemu čerpaniu geotermálnej vody, boli pozmeňované, alebo, po slovensky povedané, sfalšované,“ uviedol na utorkovej (1. 6.) tlačovej konferencii Budaj.

Vodu čerpali bez príslušného povolenia

Časť vody odoberala spoločnosť Geo Termál Podhájska. „Na odber 32 500 metrov kubických vôd sa firma preukázala oprávnením, ktoré sa v procese vyšetrovania ukazuje ako sfalšované,“ ozrejmil riaditeľ Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) Ján Jenčo. Inšpektori tak zistili, že kúpalisko nemalo oprávnenie čerpať teplú vodu z vrtu, ani ju využívať v bazénoch.

Jeho slová potvrdil aj šéf enviropolície Mário Kern. „Podklady, ktoré boli predložené ministerstvu životného prostredia, neobsahovali pravdivé informácie – niektoré informácie boli zatajené a niektoré úmyselne uvedené nepravdivo tak, aby tento prevádzkovateľ získal povolenie,“ uviedol na základe výsledkov znaleckých posudkov.

Polícia v súvislosti s čerpaním geotermálnej vody v Podhájskej vedie už takmer rok trestné konanie na základe podnetu od SIŽP. Minulé leto zasahovala na kúpalisku dvakrát a zbierala potrebné dôkazy, ktoré postupne vyhodnocuje. Vyšetrovanie sa týka trestných činov ohrozenia a poškodenia životného prostredia a krádeže a legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Nelegálne vypúšťanie zničilo život v miestnom potoku

Podľa Kerna mala krádež vzniknúť tým, že určité subjekty odoberali geotermálnu vodu bez príslušných povolení. K ohrozeniu a poškodeniu životného prostredia malo dôjsť následným vypúšťaním tejto vody do neďalekého potoka.

„Prevádzkovateľ vypúšťa bazénovú vodu bez povolenia do vodného toku Liska,“ skonštatoval šéf enviropolície s tým, že tento potok je „od ústia, kde sa vypúšťali bazény až po jeho ústie do rieky Žitava v podstate mŕtvy. Nad tou výpusťou ide o normálny živý tok, kde žijú ryby a obojživelníky“. Potok sa následne vlieva do rieky Žitava.

Polícia v súčasnosti objasňuje, kto je zodpovedný za protiprávne konanie v minulosti a odhaľuje vážne prekročenie zákonov. Kern dodal, že kúpalisko sa bude môcť opäť otvoriť až po tom, ako splní všetky podmienky, ktoré mu vyplývajú zo zákona a ktoré platia aj pre všetky ostatné podobné prevádzky na Slovensku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko