Na hlavný obsah

Pápež sa s Orbánom stretnúť nechce. Uprednostní návštevu Slovenska, píše katolícky denník

V Budapešti chce stráviť len nevyhnutný čas.

Pápež sa s Orbánom stretnúť nechce. Uprednostní návštevu Slovenska, píše katolícky denník
Pápež František. Foto: TASR/AP

Pápež František sa pri svojej plánovanej septembrovej návšteve Maďarska nechce stretnúť s premiérom Viktorom Orbánom ani prezidentom Jánosom Áderom.

S odvolaním sa na zdroje vo Vatikáne to napísal americký katolícky denník National Catholic Register (NCR).

V Maďarsku hodiny, na Slovensku dni

Ak hlava katolíckej cirkvi naozaj odmietne pozvanie najvyšších maďarských predstaviteľov, môže to spôsobiť významnú diplomatickú roztržku, napísala agentúra APA.

Budapešť môže totiž rozladiť fakt, že kým v Maďarsku mieni pápež stráviť len niekoľko hodín, návšteva na susednom Slovensku bude asi niekoľkodňová.

Prezidentka Zuzana Čaputová tlmočila zámer pápeža navštíviť krajinu už na začiatku marca.

František politiku Orbána kritizuje

Pápež v marci oznámil, že sa do Maďarska vydá, aby odslúžil záverečnú omšu Medzinárodného eucharistického kongresu, ktorý sa uskutoční v Budapešti od 5. do 12. septembra.

Denník NCR uveidol, že František chce v krajine stráviť len nevyhnutne dlhý čas a vyhnúť sa akýmkoľvek stretnutiam s politikmi.

Orbán je zástancom tvrdej protiimigračnej politiky, ktorú pápež dlhodobo kritizuje a volá po väčšej solidarite a pomoci utečencom.

Z omše rovno do Bratislavy

Podľa NCR zatiaľ itinerár pápežovej cesty vyzerá tak, že z letiska v Budapešti zamieri priamo na bohoslužbu a bezprostredne po nej sa presunie do Bratislavy.

„Ak pápež nezmení plány stráviť tri a pol dňa na Slovensku, teda v krajine, ktorú s Maďarskom spájajú zložité historické väzby, ale ktorá s ním má teraz dobré vzťahy, bude to podľa zdrojov NCR pre premiéra Orbána obrovská facka,“ napísal americký denník.

Zástupcovia Maďarska sa teraz snažia o to, aby pápež zmenil názor a svoje plány upravil. Minulý týždeň vo Vatikáne rokovali podpredseda vlády Zsolt Semjén a kardinál Péter Erdö, arcibiskup ostrihomský-budapeštiansky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet