Na hlavný obsah

Pápež vyjadril ľútosť nad nálezom pozostatkov detí pri katolíckej škole v Kanade

Priameho ospravedlnenia sa Kanaďania zatiaľ nedočkali.

Pápež vyjadril ľútosť nad nálezom pozostatkov detí pri katolíckej škole v Kanade
Pápež František požehnáva z okna Apoštolského paláca počas nedeľňajšej modlitby Anjel pána na Námestí Sv. Petra vo Vatikáne. Foto: TASR/AP

Pápež František vyjadril smútok nad nálezom pozostatkov 215 detí v bývalej katolíckej internátnej škole pre domorodé deti v Kanade a vyzval na rešpektovanie práv a kultúry pôvodného obyvateľstva. Kanadských politických a náboženských lídrov požiadal, aby sa pokúsili detské úmrtia objasniť a aby sa snažili o zmierenie.

Záležitosť bola zverejnená koncom mája a pápež sa k nej vyjadril v nedeľu (6. 6.) pri prejave k pútnikom a turistom na Svätopetrskom námestí vo Vatikáne.

Priame ospravedlnenie nezaznelo

Priame ospravedlnenie, ktoré niektorí Kanaďania od katolíckej cirkvi požadovali, ale z pápežových úst nezaznelo. Kanadský premiér Justin Trudeau pred dvoma dňami povedal, že katolícka cirkev musí prijať zodpovednosť za svoju úlohu v prevádzke mnohých takýchto škôl.

Škola v Britskej Kolumbii bola súčasťou kanadského vládneho systému, ktorý fungoval medzi rokmi 1831 a 1996 a jej zámerom bola asimilácia detí pôvodného obyvateľstva a znemožnenie odovzdávania jazyka a kultúry medzi generáciami pôvodného obyvateľstva.

Takéto vzdelávacie inštitúcie spravovala často katolícka cirkev. Trudeauov predchodca Stephen Harper sa pôvodným obyvateľom z radov kanadských indiánov a Inuitov za utláčanie ospravedlnil v roku 2008.

Kanadské úrady hovoria o kultúrnej genocíde

Vyšetrovacia správa kanadských úradov z roku 2015 označila systém, ktorý vynucoval odlúčenie detí od rodičov, za „kultúrnu genocídu“. Podľa správy systém takto násilne vyhnal z domovov asi 150 000 detí, z ktorých mnohé boli v internátnych školách vystavené týraniu, sexuálnemu zneužívaniu a hladovaniu.

Šokujúci májový nález na pozemku bývalej internátnej školy v meste Kamloops, uzavretej v roku 1978, otvoril staré rany a vyvolal v Kanade vlnu rozhorčenia. „Tento smutný objav nám umožňuje lepšie pochopiť bolesť a utrpenie minulosti,“ povedal pápež.

„Zverme duše všetkých tých mŕtvych detí z kanadskej internátnej školy Pánovi a modlime sa za rodiny a domorodé komunity Kanady zdrvené smútkom,“ uviedol pápež a vyzval zástupcov na Svätopetrskom námestí, aby sa k nemu pripojili v tichej modlitbe.

Agentúra Reuters pripomenula, že pápež František sa už v minulosti ospravedlnil za úlohu katolíckej cirkvi v kolonializme v Amerike. Priame ospravedlnenia ale väčšinou prednášal pri osobných návštevách jednotlivých krajín a pri rozhovoroch s pôvodnými obyvateľmi. Do Kanady naplánovanú cestu nemá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet