Na hlavný obsah

Paríž po smrti chodkyne hrozí zákazom elektrických kolobežiek

Jazdci z miesta činu ušli.

Paríž po smrti chodkyne hrozí zákazom elektrických kolobežiek
Na snímke muž na elektrickej kolobežke v Paríži 12. augusta 2019. Foto: TASR/AP

Francúzska metropola Paríž pohrozila zákazom elektrických kolobežiek v meste v prípade, že ich prevádzkovatelia nenariadia rýchlostné limity a ďalšie pravidlá ich používania. Informuje o tom v stredu (30. 6.) agentúra AFP.

Vyjadrenie radnice je reakciou na najnovší prípad z ulíc metropoly, keď dvaja jazdci na eletrických kolobežkách zrazili chodkyňu a z miesta činu ušli.

Žena na zranenia utrpené kolíziou s kolobežkou zomrela.

V Paríži je na prenájom k dispozícii zhruba 15 000 kolobežiek. Má na nich jazdiť iba jeden jazdec rýchlosťou najviac 20 kilometrov za hodinu, a to výlučne po cestnej komunikácii alebo po cyklotrase.

Kritici však namietajú, že tieto pravidlá sa dajú len ťažko presadiť. Opustené kolobežky sú často roztrúsené po námestiach a chodníkoch.

„Buď sa situácia značne zlepší a kolobežky si nájdu miesto na verejných priestranstvách bez toho, aby spôsobovali problémy, predovšetkým chodcom, alebo preskúmame, ako sa ich úplne zbaviť,“ povedal pre AFP námestník starostu Paríža David Belliard.

 „Ostatné mestá tak urobili,“ dodal s odvolaním sa na parížsku štvrť Issy-les-Moulineaux a svetové veľkomestá New York či Barcelona.

Obeť stála na brehu Seiny

V prípade smrteľnej zrážky s kolobežkou, ktorá sa udiala začiatkom tohto mesiaca a neprežila ju 32-ročná Talianka žijúca v Paríži, obvinila v sobotu polícia jednu zdravotnú sestru zo zabitia.

Vo chvíli zrážky s kolobežkou stála Talianka na brehu Seiny a rozprávala sa s priateľmi, približuje AFP.

Jazdkyňa i spolujazdec na kolobežke z miesta ušli a polícia ich vypátrala až po desiatich dňoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet