Na hlavný obsah

Parlament zamietol novelu zákona o potratoch

Poslanci o ňom nebudú hlasovať.

Parlament zamietol novelu zákona o potratoch
Národná rada Slovenskej republiky. Foto: TASR

Plénum Národnej rady (NR) SR v utorok (29. 6.) rozhodlo, že nebude ďalej rokovať o predložených novelách zákona o umelom prerušení tehotenstva. Za posunutie novely do hlasovania bolo len 48 poslancov.

Novely zákona o potratoch navrhli koaličný poslanec Martin Čepček (OĽANO) a poslanci ĽSNS. Medzi tými, ktorí podporili nové návrhy, boli najmä poslanci ĽSNS, Sme rodina a konzervatívni poslanci z OĽANO okolo Anny Záborskej.

Návrhy na zmeny potratovej legislatívy hovorili o tom, aby sa umelé prerušenie tehotenstva vykonávalo iba vo vymedzených prípadoch. Medzi výnimkami boli prípady, keby nebolo inak možné zabrániť trvalému a vážnemu poškodeniu zdravia matky.

Potraty by sa podľa návrhov mohli vykonávať aj vtedy, ak má nenarodené dieťa diagnostikované ťažké poškodenie zdravia, respektíve ak ide o preukázateľne geneticky chybný vývoj plodu a tehotenstvo nepresiahlo 24 týždňov.

V prípade tehotenstva ako následku trestného činu by sa tiež udelila výnimka, ak by trvanie tehotenstva nepresiahlo 12 týždňov.


      
      

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko