Na hlavný obsah

Pellegrini s očkovaním ešte počká. Nikoho nemôžeme nútiť, tvrdí Kollár

Zaočkovaní by ale mali mať výhody, tvrdí predseda parlamentu.

Pellegrini s očkovaním ešte počká. Nikoho nemôžeme nútiť, tvrdí Kollár
Na snímke vľavo predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini a vpravo predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár. Foto: RTVS

Očkovanie musí aj naďalej ostať dobrovoľné. Zhodli sa na tom predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) a nezaradený poslanec Peter Pellegrini v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 v nedeľu 27. júna.

Je to o zodpovednosti, tvrdí Kollár

„Toto očkovanie musí byť dobrovoľné. Nemôžeme nútiť pána Matoviča alebo pána Fica, aby sa dali zaočkovať,“ povedal Kollár. Očkovanie je podľa neho zodpovedným krokom nielen smerom k vlastnému zdraviu, ale aj voči svojim priateľom, rodine či kolegom.

Kollárovi sa zdá, že očkovacia kampaň je slabá a myslí si, že ľudia, ktorí sú v spoločnosti populárni, by mali pochopiť, že pre ľudí sú príkladom. On sám je zaočkovaný dvoma dávkami vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech.

Nezaočkovaní musia byť opatrnejší

Predseda strany Hlas-SD, ktorá je podľa prieskumov aktuálne medzi Slovákmi najpopulárnejšia, sa ešte zaočkovať nedal. Pellegrini má totiž prekonané ochorenie COVID-19, preto si chce najskôr urobiť test na protilátky a na základe jeho výsledkov sa rozhodne.

„Každý, kto je už dnes rozhodnutý, že chce chrániť svoje zdravie touto formou, tak by mal ísť okamžite,“ dodal Pellegrini s tým, že aj na sobotňajšom sneme svojej strany vyzýval ľudí, aby sa prihlásili na očkovanie. „Ja budem odporúčať každému jednému, kto má záujem, aby sa dal zaočkovať,“ dodal.

Nezabudol ale pripomenúť, že on aj jeho strana budú vždy zdôrazňovať dobrovoľnosť očkovania. Očkovaciu kampaň označil za „od začiatku zlú“.

Zaočkovaní by mohli mať výhody

Ľudia, ktorí sa zaočkovať nedajú, by mali byť podľa Pellegriniho veľmi opatrní. Vyzval ich, aby neprestávali nosiť rúška, nestretávali sa vo väčších skupinách a aby v prípade dovoleniek cestovali radšej individuálne.

Kollár dodal, že zatiaľ nevníma žiadny rozdiel medzi podmienkami pre ľudí, ktorí už vakcínu dostali a tými, ktorí o ňu neprejavili záujem. Myslí si, že zaočkovaní by mali mať nejaké výhody a „viac slobody“.

Upozornil tiež na to, že zaočkovaný človek predstavuje pre štát menšie výdavky, pretože je uňho len malá pravdepodobnosť, že skončí v nemocnici, prípadne že bude potrebovať intenzívnu zdravotnú starostlivosť.

Prípravy na tretiu vlnu sa dotknú najmä hraníc

Hoci predseda hnutia OĽANO a súčasný minister financií Igor Matovič (OĽANO) sa vyjadril, že má v súvislosti s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nom. OĽANO) určité obavy, Kollár mu vyjadril dôveru. „Mám vysokú dôveru voči pánovi ministrovi. Veľmi zodpovedne sa pripravil na túto ďalšiu vlnu,“ povedal predseda NR SR.

V súvislosti s výskytom variantu delta často zaznievajú otázky o pripravenosti na tretiu vlnu pandémie. „Keď nezvládneme teraz toto leto, tak na jeseň vybuchneme a budeme v takých problémoch, ako minulý rok na jeseň,“ poznamenal Kollár.

Avizoval sprísnenie opatrení na hraniciach, o ktorom už hovoril aj minister zdravotníctva. Tieto pravidlá budú podľa neho v mnohom nepríjemné pre ľudí, upozornil najmä na prísne kontroly vyplnenia formulára ehranica a následného dodržiavania karantény.

Vyjadril sa, že od ministra má prísľub, že „cez hranicu neprejde ani myš“. Hranice by mali od prvého júla prísne kontrolovať vojaci a policajti. „Odporúčam ľuďom, ktorí by sa mohli pri prechode hranicou ponáhľať, nech idú s dostatočným predstihom,“ dodal.

Pellegrini sa pýtal, prečo ešte stále nie sú dostupné mobilné aplikácie a poznamenal, že ak sa majú hranice kontrolovať, mali by sa kontrolovať poriadne. Dodal, že prípadné sprísnenie opatrení na hraniciach bude rešpektovať, „pretože hranice sú kľúčové“. Apeloval ale na to, aby boli predvídateľné, zverejňované v predstihu a aby mali logiku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko