Na hlavný obsah

Peru priznalo chybu v štatistikách, na covid umrelo trikrát viac ľudí

V krajine umrelo najviac ľudí v prepočte na počet obyvateľov.

Peru priznalo chybu v štatistikách, na covid umrelo trikrát viac ľudí
Muž meria telesnú teplotu voličke pred vstupom do volebnej miestnosti v Ollantaytambe počas parlamentných volieb v Peru v nedeľu 11. apríla 2021. Foto: TASR/AP

Peru v pondelok (31. 5.) oznámilo, že v dôsledku ochorenia COVID-19 zomrelo v krajine takmer trikrát viac ľudí, ako doteraz uvádzali oficiálne štatistiky. Po novom uvádza, že s touto chorobou zomrelo od vypuknutia pandémie 180 764 obyvateľov, doteraz hlásilo 69 342 mŕtvych. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej sa Peru stalo krajinou s najvyšším počtom úmrtí s covidom v prepočte na počet obyvateľov na svete.

Na vyššie čísla upozorňovali odborníci

Peru patrí medzi latinskoamerické krajiny najviac zasiahnuté súčasnou pandémiou. Nemocnice sú preplnené pacientmi a zdravotnícke zariadenia sa majú nedostatok kyslíka. Odborníci zároveň dlho upozorňovali na to, že počet zosnulých s covidom je v skutočnosti vyšší, ako uvádzajú oficiálne čísla.

Vláda teraz uviedla, že štatistiky upraví. „Myslíme si, že je našou povinnosťou zverejniť túto aktualizovanú informáciu,“ povedala na tlačovej konferencii premiérka Violeta Bermúdezová.

Za nesprávnymi štatistikami je nedostatočné testovanie

Kabinet latinskoamerickej krajiny do počtu zosnulých s chorobou nanovo započítal aj počty úmrtí nad rámec bežného stavu, pričom k tomuto údaju možno dospieť pri porovnaní množstva zosnulých s počtom úmrtí v predchádzajúcich rokoch. Vláda doteraz uvádzala nižšie počty čiastočne tiež pre nedostatočné testovanie na koronavirus.

Peru teraz eviduje viac ako 500 úmrtí v súvislosti s ochorením COVID-19 v prepočte na 100 000 obyvateľov a predstihlo tak Maďarsko, ktoré podľa americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa (JHU) eviduje okolo 300 zosnulých s touto chorobou na 100 000 obyvateľov, podotkla agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet