Na hlavný obsah

Po búrke hlásia na Morave najmenej štyri obete, na miesto smeruje premiér Babiš

V juhomoravských obciach sú zničené stovky domov.

Po búrke hlásia na Morave najmenej štyri obete, na miesto smeruje premiér Babiš
Dom zničený búrkou na južnej Morave. Foto: facebook/HZS Jihomoravského kraje

Najmenej štyri osoby zomreli v spojitosti so silnými búrkami, ktoré vo štvrtok (24. 6.) večer zasiahli oblasť južnej Moravy. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz s odvolaním sa na piatkové (25. 6.) oznámenie záchranárov.

Hovorkyňa záchranárov z Juhomoravského kraja Michaela Bothová potvrdila, že zaznamenali tri obete na životoch.

Záchranári na južnej Morave v spojitosti so štvrtkovými silnými búrkami zaznamenali okolo 200 zranených osôb. Obce hlásia poškodenie stoviek domov.

Obce v piatok ráno začali rátať škody

Podľa Tomáša Kláska, starostu obce Lužice, v ktorej búrka zničila množstvo domov a aktuálne odstraňujú škody, zatiaľ v obciach chýba elektrická energia aj plyn. „Nás teraz najviac trápi, že nie je elektrina,“ skonštatoval. Bez dodávok elektriny je v Břeclavsku a Hodonínsku 40 tisíc domácností.

V Lužiciach je podľa starostu sto až stodvadsať porušených domov a nemalú časť z nich bude zrejme potrebné zbúrať. „Nerobím si ilúzie a myslím si, že množstvo z týchto objektov nebude poistených. Mnoho ľudí sa tak dostane do veľkých komplikácií a ťažkostí,“ povedal pre Českú televíziu. Zásadná je v tejto chvíli pomoc určená priamo ľuďom, myslí si.

Českú televíziu informoval náčelník štábu juhomoravských hasičov s tým, že hasiči stále prehľadávajú objekty v obciach aj v ich blízkosti. V troskách hľadali zavalených ľudí aj cvičené psy. Na juhu Moravy vyhlásili záchranári mimoriadnu udalosť tretieho stupňa.

Podľa informácií redaktora RTVS Jakuba Proka, ktorý je na mieste nešťastia, už hasiči prehľadali približne 90 % všetkých poškodených domov. Zatiaľ na mieste neevidujú viac obetí, niekoľko ľudí je stále v nemocnici s ťažkými zraneniami.

V Nemocnici TGM Hodonín zostáva 45 zranených osôb, z nich šesť ťažko, ale v stabilizovanom stave. V nemocnici celkovo ošetrili 83 osôb.„V tejto chvíli prebieha vizita hospitalizovaných a kontrola ich stavu,“ uviedol pre ČT riaditeľ nemocnice Antonín Tesařík o pol ôsmej ráno. S ľahkými zraneniami zostávajú na pozorovaní v nemocnici aj tri deti. Pacientov prijímali aj nemocnice v Kyjove a Břeclavi.

Pomáhať do oblasti už odišli aj jednotky armády ČR s ťažkou ženijnou technikou z Olomouca.

Najviac postihnutými obcami sú Moravská Nová Ves, Hrušky, Mikulčice a Lužice.

Na pomoc obetiam katastrofy prispeli už tisíce ľudí

Tragické udalosti vyvolali v Česku veľkú vlnu solidarity. Na účet zbierky Nadácie Via poslali ľudia do piatkového rána približne desať miliónov českých korún, informoval portál ČT 24. Zbierku ohlásila napríklad aj Diecézna charita Brno.

Na miesto smeruje premiér Babiš

Český premiér Andrej Babiš chce oblasť navštíviť v piatok popoludní, nevylúčil tiež mimoriadne zasadnutie vlády ČR v prípade, ak by bolo potrebné rozhodnúť o uvoľnení peňazí pre postihnuté obce.

Babiš vo štvrtok v noci na twitteri oznámil, že sa pre nepriaznivé počasie nemôže vrátiť z Bruselu. Vicepremiérku Alenu Schillerovú požiadal, aby bola k dispozícii hajtmanovi Juhomoravského kraja Janovi Grolichovi v súvislosti s okamžitou pomocou vlády pre zasiahnutých občanov a ich rodiny.

Vláda sľubuje okamžitú pomoc

Česká vláda podľa Schillerovej pre Juhomoravský kraj okamžite uvoľňuje desať miliónov českých korún, píše spravodajský server iDnes.cz. Pre Českú televíziu potvrdila, že finančná pomoc sa pripravuje pre kraj aj pre jednotlivých ľudí.

„Už som spolu s kolegami z vlády informovala hajtmana Juhomoravského kraja, že navrhnem posilnenie krízovej položky, kde je desať miliónov, aby sme mali peniaze na nevyhnutné veci, ktoré je nutné okamžite uhradiť a postarať sa o ľudí,“ uviedla.

Správu aktualizujeme.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet