Na hlavný obsah

Po nálezoch pohrebísk pri cirkevných školách už v Kanade horeli štyri kostoly

Nikto zatiaľ nebol zadržaný ani obvinený.

Po nálezoch pohrebísk pri cirkevných školách už v Kanade horeli štyri kostoly
Hasiči v Kanade zasahovali už pri štyroch požiaroch katolíckych kostolov od nálezu pohrebísk. Foto: TASR/AP

Na území pôvodných obyvateľov Kanady v provincii Britská Kolumbia v sobotu (26. 6.) zhoreli ďalšie dva kostoly. Od nedávneho nálezu dvoch detských pohrebísk na pozemkoch katolíckych internátnych škôl pre pôvodných obyvateľov Severnej Ameriky, kde sa našlo takmer tisíc tiel, už zhoreli štyri kostoly, informovala agentúra AFP.

Podľa kanadských hasičov oba kostoly začali horieť necelú hodinu po sebe a boli úplne zničené. Vyšetrovatelia všetko považujú za „podozrivé“.

Polícia vyšetruje tiež dva pondelkové (21. 6.) prípady, keď zhoreli cirkevné stavby v obciach Penticton a Oliver. Nikto zatiaľ nebol zadržaný ani obvinený, hľadá sa spojitosť medzi činmi, uviedol Jason Bayda z kanadskej polície.

Požiare prišli krátko po tragických nálezoch

Pri bývalej katolíckej internátnej školy pre deti pôvodných obyvateľov v kanadskej provincii Saskatchewan objavili vyšetrovatelia vyše 750 neoznačených hrobov, nález pohrebiska oznámili tento týždeň.

Podobný nález s ostatkami 215 detí Kanadou otriasol v máji. Za kanadskú politiku, na základe ktorej boli deti kanadských indiánov a ďalších menšín rodičom odoberané, sa verejne ospravedlnil kanadský premiér Justin Trudeau. Ľútosť vyjadril tiež pápež František.

Náčelníka miestneho kmeňa Keitha Crowa ráno prebudil elefonát o požiari jedného z kostolov, na mieste nešťastia bol medzi prvými. „Som naštvaný. Nič dobré to neprinesie a bude to ťažké,“ povedal Crow stanici CBC. V jeho komunite je navyše veľa priaznivcov katolíckej cirkvi a zničenie kostola ich veľmi zarmútilo.

Kanada sa vyrovnáva so svojou históriou

Pred šiestimi rokmi správa kanadských úradov označila systém, ktorý fungoval v 19. – 20. storočí, za „kultúrnu genocídu“. Školami, ktoré financoval štát a ktoré prevádzkovali poväčšine katolícke misionárske kongregácie s cieľom asimilovať deti pôvodných obyvateľov, prešlo okolo 150 000 maloletých. Odhadom 6 000 ich zomrelo, väčšinou pre zlé zdravotné podmienky, píše server BBC News.

Deti často bývali v zle postavených, nedobre vykurovaných a nehygienických zariadeniach. Fyzické a sexuálne zneužívanie mnohých z nich prinútilo k úteku. Kanadská vláda podľa agentúry AP už skôr pripustila, že toto násilie bolo bežné a žiaci boli tiež bití za to, že hovorili svojimi pôvodnými jazykmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet