Na hlavný obsah

Podľa prieskumu až polovica učiteľov zvažuje odchod zo zamestnania

V dôsledku pandémie zažívajú viac stresu.

Podľa prieskumu až polovica učiteľov zvažuje odchod zo zamestnania
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Školy aktuálne uverejňujú najvyššie počty pracovných inzerátov pre učiteľov. Takmer 680 pedagogických ponúk v máji a ďalších 180 za prvých šesť júnových dní. O učiteľské pozície však nie je záujem.

Podľa prieskumu Inštitútu duševného zdravia a pozitívnej edukácie Konvalinka takmer 50 percent oslovených pedagógov chce odísť zo svojej profesie.

Nedostatok učiteľov prírodných vied

Analýzy portálu Edujobs dlhodobo poukazujú na nezáujem uchádzačov o učiteľské pozície. Školám chýbajú najmä učitelia matematiky.

„Až 65 percent spomedzi všetkých ponúk uverejnili základné školy. Na celom Slovensku je aktuálne najvyšší dopyt po učiteľoch a učiteľkách druhého stupňa. Najžiadanejší sú uchádzači a uchádzačky so zameraním na fyziku, matematiku a informatiku,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti Profesia Nikola Richterová pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Inštitút Konvalinka urobil nedávno prieskum na tému duševného zdravia učiteľov. Až 66 percent z nich zažíva v poslednom školskom roku v dôsledku pandémie viac stresu ako po iné roky.

Neistota a mentálne vyčerpanie

„Takmer 50 percent učiteľov uvažovalo počas aktuálneho školského roka o odchode z profesie. Je to obrovské číslo a je to zároveň alarm pre profesiu učiteľa vzhľadom na to, že naozaj máme nedostatok učiteľov,“ vysvetlila školská psychologička Kornélia Ďuríková.

Hlavnými príčinami, prečo učitelia zvažujú odchod z profesie, sú podľa prieskumu neustále zmeny v školstve, psychické vyčerpanie, pracovné preťaženie, a najmä nízky plat a nedostatok uznania a rešpektu.

Podľa Viktora Križa zo Slovenskej komory učiteľov môže na školách v septembri nastať katastrofálna situácia. Horšie na tom budú vraj školy na západne. Reálne hrozí, že vyučovať budú musieť aj nekvalifikovaní ľudia.

Dočkajú sa vyšších platov?

Šéf rezortu zdravotníctva Branislav Gröhling (SaS) už minulý rok hovoril, že vláda chce zvyšovať platy učiteľov. V pláne bolo odmeňovať tých, ktorí sú aktívnejší, ale tiež na základe regionálnych rozdielov.

„Čo sa týka prerozdelenia jednotlivých krajov a financií sa hýbeme v sume od 20 do 140 eur mesačne na učiteľa,“ povedal Gröhling. Dodal, že platy by mohli mať učitelia vyššie pravdepodobne už od nového školského roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko