Na hlavný obsah

Podvody s agrodotáciami by sa mali skončiť, pomôžu aj satelitné snímky

Podvody uľahčovala aj chýbajúca digitalizácia.

Podvody s agrodotáciami by sa mali skončiť, pomôžu aj satelitné snímky
Na snímke zľava minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan a predseda vlády SR Eduard Heger počas tlačovej konfencie na tému: Nové opatrenia proti podvodom pri agrodotáciách, na letisku pri obci Trhovište v okrese Michalovce. Foto: TASR

Proti podvodom v dotáciách na pôdu by mali nasadiť ako zbraň počítač, Pôdohospodárska platobná agentúra by preto mala začať s digitalizáciou. Je to tiež podmienka Európskej únie.

Podľa premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), ktorý vo štvrtok (17. 6.) navštívil obec na východe Slovenska Trhovište, by sa potom nemalo stať, že niekto bude dostávať peniaze na parkovisko či letisko.

Upozornil na to v priestoroch letiska v Michalovskom okrese, na obhospodarovanie ktorého dostala bývalá poslankyňa Ľubica Rošková dotácie štvrť milióna eur. Keď úradníci zistili, že boli neoprávnené, Pôdohospodárska platobná agentúra dostala naspäť len zlomok dotácie.

Pozrite si viac v reportáži RTVS:

Nový minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽANO) plánuje ihneď začať modernizovať – aj s využitím satelitných snímok na vyhodnocovanie prekrývania pozemkov. Softvér na to núka zadarmo aj Európska únia, zatiaľ ho však nevieme použiť. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko