Na hlavný obsah

Polícia v Hongkongu podnikla raziu v prodemokratickom denníku, zatkla 5 ľudí

Denník kritizoval vládu aj Čínu.

Polícia v Hongkongu podnikla raziu v prodemokratickom denníku, zatkla 5 ľudí
Polícia odvádza šéfredaktora prodemokratického denníka Apple Daily Ryana Lawa. Foto: SITA/AP

Hongkonská polícia vo štvrtok (17. 6.) ráno podnikla raziu v sídle známeho prodemokratického denníka Apple Daily a zatkla jeho šéfredaktora a ďalších štyroch vedúcich pracovníkov. Informovala o tom agentúra AFP.

Zásah za účasti vyše 200 policajtov sa uskutočnil na základe kontroverzného bezpečnostného zákona, ktorý vlani schválil čínsky parlament. V sídle novín bola vykonaná prehliadka za účelom zaistenia dôkazov, uviedli miestne úrady.

https://twitter.com/appledaily_hk/status/1405342196656590851

Zadržané osoby – štyria muži a jedna žena vo veku od 47 do 63 rokov – sú podozrivé z toho, že sa „spriahli so zahraničnou mocnosťou alebo s cudzími elementmi s cieľom ohroziť národnú bezpečnosť“ krajiny.

Okrem šéfredaktora Apple Daily Ryana Lawa bol zatknutý aj Cheung Kim-hung, výkonný riaditeľ mediálnej spoločnosti Next Digital, ktorej tento denník patrí. V policajnej cele skončil aj prevádzkový riaditeľ a ďalší dvaja riadiaci pracovníci. Policajti celé okolie budovy uzavreli a vynášali z nej krabice so zaistenými materiálmi.

Kritizoval Peking

Bulvárny denník Apple Daily dlhodobo podporuje hongkonské prodemokratické hnutie a často kritizuje miestnu vládu aj Peking za to, že pritvrdzujú kontrolu nad touto osobitnou administratívnou oblasťou Číny a postupne obmedzujú jej slobody.

Majiteľ novín, 73-ročný mediálny magnát Jimmy Lai bol v apríli tohto roku odsúdený na 14 mesiacov za organizovanie a účasť na nepovolených prodemokratických protestoch.

Čínsky zákon o národnej bezpečnosti kriminalizuje aktivity považované za protištátnu činnosť, separatizmus, terorizmus či spriahnutie sa so zahraničnými silami. Za vágne formulované obvinenia hrozia obvineným väzenské tresty od troch do desiatich rokov a v najhorších prípadoch aj doživotie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet