Na hlavný obsah

„Politické gesto zúfalstva.“ Rusov podráždili ukrajinské dresy s Krymom

Dresy schválila aj UEFA, tvrdí Ukrajina.

Dlhoročné politické napätie medzi Ruskom a Ukrajinou sa rozšírilo aj do sveta športu – konkrétne futbalu pred nadchádzajúcimi majstrovstvami Európy. Tam sa predstavia obe tieto krajiny.

Ukrajinci v nedeľu (6. 6.) prezentovali na sociálnych sieťach futbalový dres pre odložené Euro 2020, na ktorom sa okrem tradičnej modro-žltej kombinácie vyníma aj mapa krajiny vrátane čiernomorského polostrova Krym. A ten od roku 2014 už fakticky nie je súčasťou Ukrajiny, keďže ho Rusko vtedy anektovalo. Ukrajina a viacero európskych krajín vrátane Slovenska považuje Krym za súčasť ukrajinského teritória.

V bojoch medzi Rusmi a Ukrajincami na východe Ukrajiny počas siedmich rokov prišlo o život zhruba 14 000 ľudí.

Zatiaľ čo väčšina sveta považuje Krym stále za ukrajinské územie, Rusi reagovali na dizajn dresu s vyobrazeným Krymom – podľa predpokladov – negatívne.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová ho považuje za „politické gesto zúfalstva“. Rovnako sa jej nepáči slogan na drese: „Sláva Ukrajine, sláva hrdinom!“ Podľa Zacharovovej je to heslo ukrajinských nacionalistov, ktorých predkovia bojovali v druhej svetovej vojne po boku nacistov proti Sovietskemu zväzu.

UEFA dresy odklepla

Šéf ukrajinského futbalového zväzu Andrij Pavelko prezentoval nový dizajn dresov ako zosobnenie symbolu jednotnej a nerozdelenej Ukrajiny. „Chceme takto motivovať hráčov k boju za celú Ukrajinu, nielen časť jej územia,“ uviedol Pavelko.

V konfrontácii s Rusmi argumentuje, že ukrajinské dresy rovnako ako športové komplety všetkých ostatných účastníkov ME schválila Európska futbalová únia. „Udialo sa tak v súlade s platnými predpismi o hráčskom výstroji,“ doplnil Pavelko, člen exekutívy UEFA.

Ani ruským zákonodarcom sa nepáči nové ukrajinské logo na reprezentačnom drese. Člen dolnej komory ruského parlamentu Dmitrij Sviščov ho odsúdil ako politické gesto určené na vtiahnutie športu do politiky. „Takýmto spôsobom si pripravujú pôdu pre rozsiahlejší konflikt. Športové arény nie sú miesta pre politické vyhlásenia,“ uviedol Sviščov.

ME aj v Rusku

Ďalší ruský zákonodarca, bývalý profesionálny boxer Nikolaj Valujev, tiež odsúdil ukrajinský krok s dresmi. „Je to nenáležitý pokus o spolitizovanie športu. Ukrajina môže snívať o čom chce, ale Krym je bez diskusií súčasťou Ruskej federácie,“ komentoval Valujev.

Ukrajina a Rusko sa kvalifikovali medzi 24 tímov na záverečný turnaj ME vo futbale, ale podľa platných pravidiel UEFA nemôžu proti sebe nastúpiť v niektorej zo základných skupín ani v prípadnom osemfinále. Rusko bude hostiť sedem zápasov ME v Petrohrade vrátane dvoch duelov svojej reprezentácie proti Belgicku a Fínsku, resp. dvoch zápasov Slovákov proti Poliakom a Švédom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport