Na hlavný obsah

Poľsko podporuje Bielorusov v ich boji za demokraciu, vyhlásil premiér Morawiecki

Reagoval na útok podpredsedu parlamentu na Cichanovskú.

Poľsko podporuje Bielorusov v ich boji za demokraciu, vyhlásil premiér Morawiecki
Poľský premiér Mateusz Morawiecki. Foto: SITA/AP

Poľsko bude vždy podporovať obyvateľov Bieloruska v ich boji za demokraciu. Vyhlásil to v pondelok (7. 6.) poľský premiér Mateusz Morawiecki (Právo a spravodilosť – PiS) v reakcii na vyjadrenia straníckeho kolegu.

Podpora bieloruskej opozície v jej konflikte s autoritárskym prezidentom Alexandrom Lukašenkom je jedna z mála tém, na ktorej sa v Poľsku dlhodobo zhoduje inak ostro polarizovaná politická scéna.

Konsenzus naštrbil podpredseda parlamentu a šéf poslaneckej frakcie strany PiS Ryszard Terlecki. Ten zaútočil na bieloruskú opozičnú líderku Svetlanu Cichanovskú, ktorá podľa neho minulotýždňovým stretnutím s primátorom Varšavy Rafalom Trzaskowským podporila poľskú protidemokratickú opozíciu. Primátor patrí medzi hlavných kritikov vlády PiS.

Pobúrená verejnosť

„Ak chce Cichanovská v Poľsku podporovať antidemokratickú opozíciu a vystupovať na Trzaskowského mítingoch, nech hľadá pomoc v Moskve a nás nechá podporovať bieloruskú opozíciu, ktorá nie je na strane našich oponentov,“ napísal Terlecki v piatok (4. 6.) na sociálnej sieti.

Vyjadrenie pobúrilo mnohých Poliakov a z opozície zazneli výzvy na jeho odstúpenie. Niektorí kritici pripomenuli, že bieloruský režim podporovaný Kremľom stále väzní Cichanovskej manžela, ktorý je rovnako opozičným aktivistom.

Premiér Morawiecki podpredsedu parlamentu obhajoval ako bojovníka za poľskú demokraciu a väzňa komunistického režimu.

„Od úplného začiatku protestov v auguste minulého roka sme s Bielorusmi, ktorí bojujú za slobodu, bojujú za vládu zákona, bojujú za demokraciu,“ dodal poľský premiér. Ako zdôraznil, táto podpora bude pokračovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet