Na hlavný obsah

Poľský prezident vyznamenal slovenských manželov za pomoc Poliakom v čase vojny

Zachránili množstvo životov i keď hrozilo, že prídu o svoje vlastné.

Poľský prezident vyznamenal slovenských manželov za pomoc Poliakom v čase vojny
Na snímke slnečné lúče dopadajú na budovu pri vstupe do bývalého nacistického koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau v Osvienčime. Foto: TASR/AP

Poľský prezident Andrzej Duda vyznamenal in memoriam slovenských manželov Jozefa Lacha a Žofiu Lachovú, ktorí počas druhej svetovej vojny pomohli mnohým Poliakom. TASR o tom informoval Pileckého Inštitút so sídlom vo Varšave, ktorý sa venuje odkazu boja proti totalitným režimom.

Žofia a Jozef Lachovci pomáhali prepravovať poľských letcov, poslov a ľudí utekajúcich z Poľska okupovaného nacistami cez Slovensko do Maďarska. Okrem dopravy im poskytli aj úkryt vo svojom dome v Poprade či falošné slovenské doklady. Neskôr pomáhali manželia prepravovať príslušníkov poľského odboja aj opačným smerom – k poľským hraniciam.

Ako uvádza Pileckého Inštitút, napriek tomu, že manželia Lachovci mali deti, pomáhali poľským občanom a riskovali tak, že budú zatknutí slovenskými orgánmi, ktoré boli v tom čase podriadené nacistom. Odvaha a nezištnosť manželov Lachovcov pomohla zachrániť množstvo životov a zaistila, že zmienená tranzitná cesta sa zachovala až takmer do konca vojny. Dvojica bola neskôr nominovaná na viacero poľských vyznamenaní, čo sa však nestretlo s odobrením vtedajšieho komunistického režimu v Československu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet