Na hlavný obsah

Poslanci Hlasu-SD podali návrh na odvolanie Matoviča z postu ministra financií

Návrh podpísalo 39 opozičných poslancov.

Poslanci Hlasu-SD podali návrh na odvolanie Matoviča z postu ministra financií
Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OĽANO). Foto: TASR

Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR z mimoparlamentnej strany Hlas-SD podali v pondelok (28. 6.) do podateľne NR SR návrh na odvolanie Igora Matoviča (OĽANO) z postu ministra financií.

Oznámil to na brífingu predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini. Návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze NR SR podľa neho podpísalo 39 opozičných parlamentných poslancov.  

Pellegrini tento návrh zdôvodnil tým, že Matovič nezvláda výkon svojej funkcie ministra rovnako, ako nezvládol výkon premiérskeho mandátu.

Matovičovi vyčíta hroziaci rozvrat verejných financií aj koaličné rozpory

Zopakoval, že Matovič nesie zodpovednosť aj za rozklad právneho štátu a jeho inštitúcií. Právo a demokracia sa podľa lídra Hlasu-SD obracajú v základoch a je otrasené aj zahraničnopolitické smerovanie Slovenska.

„Ministerstvo financií čelí odchodu špičkových odborníkov. V prípade oboch vlád za to nesie zodpovednosť Igor Matovič, lebo Eduard Heger je len jeho hovorcom a nie predsedom vlády,“ priblížil Pellegrini.

Minister financií podľa neho nesie zodpovednosť aj za vojnu v bezpečnostných zložkách štátu, za hroziaci rozvrat verejných financií či za permanentný konflikt medzi koaličnými partnermi, čo malo podľa Pellegriniho v konečnom dôsledku dopad na činnosť vlády a chod štátu. „Neexistuje na Slovensku spoločenská skupina, s ktorou by Igor Matovič nemal spor a neviedol s ňou vojnu,“ uzavrel predseda Hlasu-SD.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) má teraz sedem dní na to, aby k tomuto bodu zvolal mimoriadnu schôdzu.

Valášek zahlasuje za

Bývalý člen strany Za ľudí Tomáš Valášek v pondelok oznámil, že bude hlasovať za vyjadrenie nedôvery Matovičovi.

„Pred mesiacmi som ho vyzval na vyvodenie zodpovednosti za zlé manažovanie pandémie odchodom a platí to aj dnes. Presun z prvej priečky hierarchie vlády (premiéra) na druhú (ministra financií) nepovažujem za vyvodenie zodpovednosti,“ napísal na sociálnej sieti.

Matovič podľa Valáška svojimi útokmi na kritikov politiky vlády či na nezávislejšie zmýšľajúcich ministrov, za ktorých označil Lengvarského či Kolíkovú, len dokazuje, že „nepochopil úlohu lídra koalície a politickej autority“.

„Úprimne, nerozumiem jeho koaličným partnerom, prečo nevidia, že pokračovanie ex-premiéra vo funkcii ide potopiť celú vládu. Nikto iný v koalícii nevyvoláva také zaslúžené vášne,“ dodal.

Valášek je presvedčený, že čím dlhšie Matovič na svojom poste ostáva, tým viac narastá pravdepodobnosť úspešného referenda, ktoré „potopí celú vládu so všetkými jej plánmi, ministrami a ministerkami“.  

Kollár: Matovič zvyšuje šance na návrat Smeru

Podporu návrhu Hlasu-SD avizuje aj poslanec Miroslav Kollár (Spolu).

Domnieva sa, že Matoviča treba odvolať z funkcie ministra skôr, ako napácha škody na rozpočte, či nastavení daní a odvodov.

„Človek, ktorý netuší, ako napísal svoju diplomovku, a ktorý sa chváli tým, že nečítal zmluvu na nákup vakcíny Sputnik, sa nikdy nemal stať ministrom financií. Videli sme, aký chaos dokázal Igor Matovič vyrobiť, keď
neúspešne viedol boj proti pandémii. Je našou povinnosťou urobiť všetko, čo sa dá, aby podobné škody nemohol Igor Matovič napáchať aj v našich verejných financiách,“
zhodnotil Kollár.

Upozornil tiež, že prítomnosť Matoviča ako ministra vo vláde zvyšuje šance pre návrat „starého a nového Smeru k moci“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko