Na hlavný obsah

Poslanci schválili zákaz držania psov na reťazi

V prípade porušenia zákazu ľuďom hrozí pokuta od 300 do 3 500 eur.

Poslanci schválili zákaz držania psov na reťazi
Pes na vôdzke - ilustračná snímka. Foto: TASR

Držať psa na reťazi či podobnom prostriedku na uväzovanie v chovnom zariadení či domácnosti by sa malo zakázať. Vyplýva to z novely zákona o veterinárnej starostlivosti, ktorú v utorok (22. 6.) schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

Výnimku majú tvoriť nebezpečné psy či služobné psy alebo prípady, keď sa uviaže pes krátkodobo pre potrebu čistenia priestoru, kŕmenia či výcviku.

Okrem toho výnimka platí aj v prípade, „ak ide o suku v poslednej tretine gravidity, dojčiacu suku, chorého psa alebo šteňa mladšie ako šesť mesiacov,“ uviedli poslanci.

Zákaz držania psa tiež nemá platiť pri uviazaní služobného psa alebo psa určeného na osobitný účel počas vykonávania stráženia alebo inej pracovnej činnosti, na ktorú je tento pes určený. Za porušenie zákazu by mala hroziť aj pokuta.

Za porušenie zákazu uväzovania psov budú môcť úrady uložiť obyvateľom pokutu do výšky 300 eur, podnikateľom od 400 do 3 500 eur.

Pozmeňujúcim návrhom tiež poslanci zmenili lehotu, po ktorej prechádza nájdený pes do vlastníctva obce. Doteraz platilo, že ak sa vlastník odchyteného túlavého zvieraťa neprihlási o zviera do troch mesiacov od jeho umiestnenia do karanténnej stanice alebo do útulku, prechádza vlastníctvo psa na obec. Po novom to má byť 45 dní.

Ak prezidentka novelu podpíše nadobudne účinnosť od 1. januára 2022.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko