Na hlavný obsah

Potravín máme dosť, potrebujeme elektrocentrály, hovoria juhomoravskí starostovia

Práce na odstraňovaní škôd po tornáde stále pokračujú.

Potravín máme dosť, potrebujeme elektrocentrály, hovoria juhomoravskí starostovia
Obec Hrušky zničená tornádom. Foto: TASR

Vojaci, policajti a hasiči stále pomáhajú vo všetkých štyroch tornádom najpostihnutejších juhomoravských obciach – Lužiciach, Mikulčiciach, Moravskej Novej Vsi i Hruškách. Okrem okolo 1 200 hasičov pomáha na mieste aj množstvo hasičov.

Spravodajský server ČT24 informuje, že poškodených je asi 1 200 domov, z nich 60 je už určených na demoláciu. Na väčšine z domov už pribudli aspoň provizórne plachty, vďaka ktorým sa miestni nemusia báť ďalšieho poškodenia v prípade dažďa.

Ľudia prichádzajú pomáhať z celej krajiny

Dobrovoľníci do obcí prichádzajú z celej Českej republiky a ľuďom postihnutým katastrofou pomáhajú upratovať škody, ktoré spôsobila. Svoje autá odstraňujú na okrajoch obcí a chodia pešo, aby neblokovali už tak komplikovanú dopravu priamo v obciach.

„To sa človek ani nestačí diviť, že sa niečo také deje. Že sa ľudia tak zmobilizovali po roku covidu, ktorý tu vyčíňal a ešte sa aj snažia pomôcť južnej Morave,“ cituje ČT24 obyvateľa obce Hrušky.

Nedeľnú svätú omšu slávia veriaci z Moravskej Novej Vsi na dvore farnosti, tornádo totiž výrazne poškodilo ich kostol.

Solidarita je obrovská

Materiálnu pomoc zhromažďujú úrady v kultúrnom dome v meste Hodonín a v areáli niekdajšieho cukrovaru v Břeclavi.

„My by sme teraz bezprostredne potrebovali čistiace prostriedky, nejaké jedlo, potraviny; tá solidarita je obrovská. Na konci budúceho týždňa by sme radi rozbehli druhú vlnu dobrovoľníckej pomoci. To budú práce tesárske, sklenárske, to bude výmena okien, dverí, niekde sa budú stavať tie domy od začiatku,“ povedal televíziu starosta Lužíc Tomáš Klásek.

Ľudia z celej republiky pomáhajú aj finančne prostredníctvom viacerých zbierok. Len do zbierky Nadácie Via prispeli za necelé tri dni viac ako 150 miliónov českých korún. Škody ale budú podľa ČT24 v hodnote niekoľkých miliárd.

Pomôže pracovné náradie aj elektrocentrály

Podľa mikulčickej starostky Marty Otáhalovej potrebuje jej postihnutá obec plachty na strechy, laty či fólie. Potrebné je aj náradie, klince či fúriky.

„Namiesto potravín alebo pitia, ktorých je momentálne dosť, radšej eklektrocentrály, pretože prúd ešte dlho nepôjde,“ cituje starostku spravodajský server. Potrebu elektrocentrál – na každú stavbu jednu – podčiarkuje aj starosta Moravskej Novej Vsi Marek Košut.

V Českej republike je zdokumentovaných približne jedno až päť tornád ročne. Tornádo, ktoré sa vo štvrtok tento týždeň prehnalo južnou Moravou, bolo najtragickejším v Európe od roku 2001. Tragédia si vyžiadala päť životov a desiatky zranených. V zasiahnutých obciach sú poškodené stovky domov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet