Na hlavný obsah

Potravinová situácia v KĽDR je napätá, priznal Kim Čong-un

Viní z toho tajfún.

Potravinová situácia v KĽDR je napätá, priznal Kim Čong-un
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un . Foto: TASR/AP

Severokórejský vodca Kim Čong-un otvoril v stredu (16. 6.) kľúčové zasadnutie Kórejskej robotníckej strany, ktoré má za cieľ diskutovať o spôsoboch riešenia „súčasnej medzinárodnej situácie“, o nedostatku potravín v KĽDR, o protipandemickom úsilí a ďalších ekonomických problémoch. Podľa agentúry Jonhap to v stredu uviedli štátne médiá v KĽDR.

Viacdňové plenárne zasadnutie ústredného výboru strany zvolali, aby prijali opatrenia vedúce k zlepšeniu ekonomiky a života obyvateľov krajiny, uviedla Kórejská ústredná spravodajská agentúra (KCNA).

Viní tajfún, nie koronavírus

Kim podľa KCNA vo svojom príhovore konštatoval, že  „najmä v súčasnosti je potravinová situácia ľudí napätá“, keďže poľnohospodársky sektor „nesplnil plán výroby obilia v dôsledku škôd spôsobených tajfúnom v minulom roku“. Kim zdôraznil, že plenárne zasadnutie by malo prijať opatrenie na vyriešenie tohto problému.

KĽDR deklaruje, že na jej území sa nevyskytuje koronavírus nového typu, ale od začiatku pandémie presadzoval prísne hraničné kontroly a ďalšie protipandemické opatrenia, aby zabránil prepuknutiu choroby na svojom území. Najmä prísne kontroly na hraniciach sa však premietli do severokórejskej ekonomiky, keďže sa obmedzil obchod KĽDR s Čínou.

Spojené štáty a Južnú Kóreu priamo nespomínajú

KCNA poznamenala, že bodom programu rokovania bola aj  analýza súčasnej medzinárodnej situácie a „zodpovedajúceho smerovania našej strany“. Dokument sa však nezmieňuje o Spojených štátoch a Južnej Kórei.

Plenárne zasadnutie, tretie svojho druhu v tomto roku, priťahuje veľkú pozornosť, pretože KĽDR by mohla odhaliť svoje politické smerovanie po tom, ako Washington dokončil revíziu severokórejskej politiky, napísal Jonhap.

Dodal, že juhokórejský prezident Mun Če-in sa nedávno vo Washingtone stretol s prezidentom USA Joeom Bidenom, pričom sa zhodli, že „najnaliehavejšia spoločná úloha“, ktorá obe krajiny čaká, je dosiahnutie úplného jadrového odzbrojenia a trvalého mieru na Kórejskom polostrove.

KCNA uviedla, že plenárna schôdza robotníckej strany bude pokračovať, pričom nie je známe, dokedy bude trvať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet