Na hlavný obsah

Pôvodní obyvatelia Kanady neprijali pápežovu ľútosť

Označili ju za celosvetový výsmech.

Pôvodní obyvatelia Kanady neprijali pápežovu ľútosť
Na snímke škola v meste Kamloops v Britskej Kolumbii a pápež František. Foto: TASR/AP, koláž: RTVS

Predstaviteľov kanadských pôvodných obyvateľov a preživších neuspokojilo vyjadrenie pápeža Františka, ktorý dal v nedeľu (6. 6.) najavo ľútosť nad nálezom pozostatkov 215 detí na pozemku bývalej cirkevnej internátnej školy v Kanade, uviedla agentúra Reuters.

Škola v meste Kamloops v Britskej Kolumbii fungovala do roku 1978 a bola súčasťou systému, ktorý usiloval o asimiláciu detí pôvodného obyvateľstva aj cestou vynucovania ich odlúčenia od rodičov.

Priame ospravedlnenie nezaznelo

Pápež František v nedeľu vyjadril smútok nad nálezom pozostatkov detí, o ktorom médiá informovali koncom mája a vyzval na rešpektovanie práv a kultúry pôvodného obyvateľstva.

Kanadský politický a náboženský vodca požiadal, aby sa pokúsili objasniť detské úmrtia a aby sa usilovali o zmierenie. Priame ospravedlnenie, ktoré niektorí Kanaďania žiadali od katolíckej cirkvi, ale z pápežových úst nezaznelo.

Popredný predstaviteľ Federácie zvrchovaných domorodých národov (FSIN) Bobby Cameron uviedol, že pápežovo vyjadrenie nie je dostatočné. „Všetci cítime ľútosť a smútok, kto nie? Je to celosvetový výsmech,“ okomentoval Františkov výstup Cameron.

Vyjadrenie pápeža označili za nedostatočné

Dvadsaťsedemročný Saa Hiil Thut, ktorý dané školské zariadenie navštevoval, podotkol, že tých, ktorí zapríčinili jeho utrpenie, nepotrestali a že pápež ako predstaviteľ katolíckej cirkvi svojím výrokom dostatočne neprijal zodpovednosť.

„Vinníci tak nejako unikajú potrestaniu. Pápež nepovie: ‚Pozrite, počul som, že v internátnych školách prevádzkovaných našou cirkvou boli prípady sexuálneho zneužívania a ďalšieho týrania.‘ Nepovie. V Kamloops je 215 detí v neoznačených hroboch rovnako ako pravdepodobne vo všetkých (bývalých podobných) internátnych školách v Kanade.“

Aj hovorkyňa ministerky pre záležitosti pôvodných obyvateľov Carolyn Bennettová uviedla, že pápežovo vyjadrenie nie je dostatočné. „Vláda opätovne vyzýva pápeža a katolícku cirkev, aby sa za svoju úlohu ospravedlnili,“ oznámila. Cirkev vyzval na prevzatie zodpovednosti už v piatok (4. 6.) kanadský premiér Justin Trudeau.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet