Na hlavný obsah

Pracovných ponúk pre absolventov vlani pre pandémiu ubudlo

Menej firiem si tiež prezeralo životopisy.

Pracovných ponúk pre absolventov vlani pre pandémiu ubudlo
Na snímke muž pracuje na počítači. Foto: TASR/AP

Pandémia skomplikovala situáciu minuloročným absolventom vysokých škôl. Najnovší rebríček, ktorý pravidelne robí najväčší pracovný portál Profesia, potvrdil aj to, že naďalej majú firmy najväčší záujem o absolventov informatiky, strojárstva a ekonomiky.

Klesli ponuky firiem, ktoré hľadali absolventov s vysokoškolským vzdelaním II. stupňa a takisto oveľa menej firiem si pozeralo životopisy absolventov. Kým v roku 2019 nepožadovalo prax zhruba 18,5 percenta ponúk, vlani išlo iba o 16,3 percenta. Pokles je zrejmý vo všetkých odboroch vrátane informatiky, o ktorú je štandardne najväčší záujem.

Jeden životopis absolventa informatiky si otvorili viac ako štyri firmy, na druhom mieste je stavebníctvo, na treťom ekonomika. Treba však povedať, že ide o celkom ´priepasť´ oproti informatike, v prípade stavebníctva a ekonomiky totiž platí, že jeden životopis absolventa si otvorili dve až tri firmy,“ priblížila pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko Nikola Richterová z Profesie.

Obmenou prešiel aj rebríček

Zmenil sa aj rebríček fakúlt a univerzít. V top osmičke fakúlt iba jediná nesúvisí s informatikou – je to Farmaceutická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave, ktorá si polepšila o 10 priečok. V rebríčku vysokých škôl ostáva na prvom mieste Ekonomická univerzita v Bratislave, jej náskok pred Slovenskou technickou univerzitou v Bratislave sa však zmenšil.

Na tretie miesto sa z piateho dostala Žilinská univerzita v Žiline. Následkom pandémie klesol záujem o časť spoločenských vied.

Dôležitosť spoločenských vied

Je dôležité si uvedomiť, že spoločenské vedy budú kľúčové pri riešení vplyvov pandémie a preto ich netreba zanedbávať. Napríklad to, ako presvedčíme väčšinu obyvateľstva, aby sa dala zaočkovať, čím môžeme predísť ďalšej epidemickej vlne, alebo ako vyriešime to, že tisícky detí nedostali adekvátne vzdelanie počas pandémie a mnohé deti a mladí ľudia dnes v dôsledku pandémie trpia rôznymi duševnými problémami,“ upozornila analytička pre vysoké školstvo Renáta Hall.

Napokon aj odborníci v IT potrebujú tzv. mäkké zručnosti – ako napríklad schopnosť spolupracovať či komunikovať, ktoré sú doménou práve spoločenských vied.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika