Na hlavný obsah

Pratasevič sa priznal vo vysielaní bieloruskej štátnej televízie, zrejme vynútene

Jeho rodičia si myslia, že ho vo väzení mučia.

Pratasevič sa priznal vo vysielaní bieloruskej štátnej televízie, zrejme vynútene
Na archívnej snímke bieloruský novinár a opozičný aktivista Raman Pratasevič pózuje pred logom euroradia.fm v Minsku. Foto: TARS/AP

Zadržaný bieloruský opozičný novinár Raman Pratasevič sa vo štvrtok (3. 6.) objavil v bieloruskej štátnej televízii, kde sa v rozhovore v slzách priznal k organizovaniu protivládnych protestov a povedal, že rešpektuje prezidenta Alexandra Lukašenka. Pratesevičova rodina a opozícia uviedli, že rozhovor bol vedený pod nátlakom.

Bieloruská bezpečnosť zadržala Prataseviča a jeho partnerku Sofiu Sapegaovú 23. mája po vynútenom pristátí lietadla spoločnosti Ryanair, ktoré s nimi a ďalšími cestujúcimi mierilo z Atén do litovského Vilniusu. Od svojho zatknutia sa bývalý hlavný redaktor informačného kanála Nexta objavil na obrazovkách tretíkrát.

Videá vznikajú pod nátlakom, tvrdí opozícia

„Je bolestivé sledovať ‚ priznanie ‚ Ramana Prataseviča. Jeho rodičia veria, že bol mučený. To Nie je Raman, ktorého poznám,“ uviedol Franak Viačorka, ktorý pôsobí ako poradca opozičnej líderky Svjatlany Cichanouskej. „Je rukojemníkom režimu a my musíme urobiť všetko pre to, aby bol prepustený spolu s ďalšími 460 politickými väzňami,“ napísal na twitteri.

Video, na ktorom sa minulý mesiac priznala Pratasevičova priateľka Sapegová, ktorá má ruské občianstvo, podľa opozície tiež vzniklo pod nátlakom.

Lukašenkova kancelária na žiadosť Reuters o komentár nereagovala.

Vo videu zmenil svoj postoj k Lukašenkovi

Bieloruské úrady už skôr Prataseviča označili za extrémistu, ktorý podnecoval k násiliu a tvrdia, že priznania opozičníkov v televízii sú dobrovoľné.

Pratasevič povedal, že rozhovor poskytuje z vlastnej vôle. „Som si takmer istý, že ma verejne odsúdia a že zo zhromaždenia na moju podporu nič nebude,“ povedal. „Je mi to však jedno,“ dodal.

„Hneď som priznal svoju vinu pri organizovaní masívnych neoprávnených akcií,“ povedal Pratasevič. „Veľa som kritizoval Alexandra Grigorjeviča (Lukašenka), ale keď som sa začal viac zaoberať politickými témami, začal som chápať, že robí správnu vec, a určite ho rešpektujem,“ poznamenal novinár v 90-minútovom videu.

Ku koncu rozhovoru sa Pratasevič rozplakal a povedal, že sa raz chce oženiť a mať deti.

Nikdy by nič také nepovedal, myslí si jeho otec

Jeho otec agentúre AFP povedal, že mu rozhovor spôsobil bolesť. „Poznám svojho syna veľmi dlho a myslím si, že by nič také nepovedal. Zlomili ho a donútili, aby im povedal, čo chcú,“ uviedol. Aktivistovi rodičia sa už skôr vyjadrili, že chcú žalovať štátne médiá za to, aké informácie šíria o ich synovi.

Západné štáty za vynútené pristátie lietadla Lukašenka kritizujú a zároveň zaviedli voči bieloruským činiteľom sankcie za potlačenie protestov po minuloročných voľbách.

Víťazom augustových volieb bieloruské úrady opäť vyhlásili hlavu štátu Lukašenka, no podľa mnohých v skutočnosti vyhrala Cichanouská, ktorá sa krátko po voľbách uchýlila do susednej Litvy. V pondelok Cichanouská povedala, že je Pratasevič pravdepodobne vo väzení biť a mučený. Právnik, ktorý ho navštívil, povedal, že je v poriadku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet