Na hlavný obsah

Prechod Múzea SNP pod rezort obrany podporil aj parlamentný výbor

S rozhodnutím sa ale nestotožnili všetci jeho členovia.

Prechod Múzea SNP pod rezort obrany podporil aj parlamentný výbor
Na snímke Múzeum SNP v Banskej Bystrici. Foto: TASR

Parlamentný výbor pre kultúru a média v utorok (1. 6) podporil zmenu zriaďovateľa Múzea SNP z ministerstva kultúry na ministerstvo obrany. Nie všetci jeho členovia sa však s týmto krokom stotožnili. Zasadnutie výboru iniciovala nezaradená poslankyňa Ľubica Lašáková, ktorá žiadala vysvetliť dôvody takéhoto kroku.

Aby múzeum SNP fungovalo transparentnejšie, bolo bez káuz, modernejšie a v lepšom stave ako teraz. Takto odôvodňuje zmenu minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO), ktorý si myslí, že pomôže najmä rastu tejto inštitúcie.

Naď aj Milanová opakovane hovoria o lepšej budúcnosti múzea

„Všetkým nám na tom záleží. Veľmi na tom záleží aj vojakom, príslušníkom ozbrojených síl aj vojenským historikom, ktorí považujú SNP za absolútne vrcholný a mimoriadne dôležitý moment histórie Slovenskej republiky,“ uviedol Naď pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko. Dodal, že budú robiť všetko pre to, aby bolo samotné múzeum aj celá téma SNP bližšie k ľuďom.

Zasadnutia mediálneho výboru sa zúčastnila aj ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO). Privítala by, keby sa diskusia pohla racionálnejším smerom a zamerala sa na budúcnosť. „Mám pocit, akoby nešlo ani tak o zachovanie našej histórie, ale o prebíjanie akejsi zbytočnej hystérie,“ poznamenala. „Ide nám o zatraktívnenie múzea, aby malo zachovaný svoj účel a svoje poslanie a aby mohlo fungovať lepšie ako doteraz,“ dodala Milanová.

Veľa otázok ostalo nezodpovedaných

Naopak, nezaradená poslankyňa Lašáková podotkla, že konkrétnych odpovedí sa nedočkala. Napríklad na otázku, či sa múzeum rozdelí na menšie inštitúcie, alebo ostane vcelku. „Vnímam to ako politické rozhodnutie, určite nie odborné,“ uzavrela.

Proti rozhodnutiu o prechode múzea pod rezort obrany je aj jeho riaditeľ Stanislav Mičev, ktorý s návrhom nesúhlasí. Tvrdí, že činnosť uznávanej inštitúcie sa rozdelí. Podotkol, že ak zmena nastane, z pozície riaditeľa odstúpi.

Petíciu proti zmene zriaďovateľa múzea podpísalo viac ako päťtisíc ľudí vrátane slovenských, českých či francúzskych historikov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko