Na hlavný obsah

Predstavitelia EÚ podpísali nariadenie o covidovom pase

Do platnosti sa zavádzajú od 1. júla.

Predstavitelia EÚ podpísali nariadenie o covidovom pase
Na snímke zľava portugalský premiér António Costa, predsedkyňa Európskej komisie Ursula van der Leyenová a predseda Európskeho parlamentu David-Maria Sassoli. Foto: ec.europa.eu

Slávnostným podpisom nariadenia o takzvanom zelenom covidovom pase v pondelok (14. 6.) v Bruseli ukončili legislatívny proces týkajúci sa tohto európskeho preukazu, ktorý má uľahčiť cestovanie v rámci EÚ počas pandémie koronavírusu. Informovala o tom na svojej webstránke Európska komisia (EK).

Tieto digitálne certifikáty EÚ budú potvrdzovať, že ich držiteľ je zaočkovaný proti koronavírusovému ochoreniu COVID-19, že toto ochorenie prekonal, alebo že má aktuálny negatívny test.

„Digitálny európsky covidový certifikát je symbolom toho, čo Európa predstavuje. Európa, ktorá nechybuje, keď je skúšaná. Európa, ktorá sa spája a rastie každou výzvou. Únia opäť ukázala, že pracuje najlepšie vtedy, keď pracuje spolu,“ uvádza sa vo vyhlásení.

„Európa, ktorú všetci poznáme a chceme naspäť, je Európou bez hraníc. Certifikát EU opäť umožní občanom užívať si to najhmatateľnejšie a najcennejšie spomedzi európskych práv – právo voľného pohybu,“ zdôrazňujú v spoločnom vyhlásení predsedníčka EK Ursula von der Leyenová, šéf Európskeho parlamentu David-Maria Sassoli a predseda portugalskej vlády António Costa.

Poukázali tiež na to, že na pravidlách digitálneho preukazu sa inštitúcie EÚ dohodli „v rekordne krátkom čase 62 dní“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet